11. Nacionalna Smotra Saveza Izviđača Srbije ovog leta u Zaječaru

Nacionalna Smotra Saveza Izviđača Srbije održava se od 22-31. jula i okuplja izviđače iz celokupne Srbije kao i goste iz raznih zemalja sveta kao sto su Izrael, Kuvajt, Palestina, Sirija, SAD, Švajcarska, Slovenija, Francuska, Rumunija, Crna Gora i mnoge druge na jednom mestu, ovog puta u ZaječaruOvo je prilika da se mladi izviđači susretnu, pokažu svoje veštine i razmene iskustva. Uz učešće nesto vise od 1000 izviđača i njihovih vođa, događaj pruža platformu za edukativne aktivnosti, takmičenja, radionice i druženje.

Ovogodišnji program Smotre, osmišljen je tako da prati već postojeći program Saveza izviđača Srbije, uz sedam programskih oblasti:
• Život sa prirodom
• Kultura, umetnost i zabava
• Nauka, zanatstvo i tehnika
• Organizacija, duh i tradicija
• Liderstvo i timski rad
• Zdravlje i rekreacija
• Doprinos zajednici

Na smotri će se sprovoditi izviđački metod, a jedan od segmenata jeste i simbolički okvir. On će nam prikazati moto smotre ‘’Različiti sa istim ciljem’’, kroz biodiverzitet Čarobne Šume, u kojoj stanuju mnogobrojne životinje koje nas svojim osobinama ponekad dosta podsećaju na nas same i svojom raznolikošću čine jednu veliku zajednicu, kao što i mi činimo našu izviđačku.

Učesnici smotre, imaće priliku da zakorače u čarobnu šumu, osete dobrodošlicu iste i da deset dana rade svi zajedno na istom cilju, a to je da učine ovaj svet, na ovaj ili onaj način, boljim mestom! Program ove ogromne aktivnosti proći će svi učesnici podeljeni u manja naselja/podkampove smotre kroz sistem rotacija dana po naseljima.

Nacionalna Smotra Saveza Izviđača Srbije ima za cilj promovisanje izviđačkog pokreta, razvoj liderstva i održavanje tradicije izviđanja. Ovaj događaj je prilika da se izviđači upoznaju sa različitim izviđačkim grupama iz celog sveta, razmenjuju iskustva, stvaraju nova prijateljstva i razvijaju socijalnu veštinu među mladima.

– Kao Savez Izviđača Srbije, veoma smo ponosni na organizaciju ove Smotre i na naše mlade izviđače. Njihova strast, predanost i želja da steknu nove veštine su izvanredni. Želimo da ovaj događaj postane poznat širom Srbije kako bi što više mladih ljudi saznalo o izviđačkom pokretu i pridružilo se našim redovima.

Prethodni članci