11. po redu „Sabor kosovskih Srba Timočke krajine“

„Sabor kosovskih Srba Timočke krajine“, 11. po redu, biće oganizovan i ove godine u Zaječaru i Zvezdanu. Ova tradiconalna manifestacija počinje u petak,22. juna u 18 sati na zaječarskom Trgu oslobođenja, kada će nastupiti etno grupe “Kraljice” i “Dolama” iz osnovne i srednje muzičke škole u Negotinu, kao i KUD „Božur“ iz Zvezdana.
U subotu, 23. juna, tačno u podne, u Zvezdanu će biti otvorena izložba narodne nošnje, u 13 časova počinje takmičenje u kuvanju pasulja, dok će u 15 sati biti otvorena Izložba domaće radinosti, tradicionalnih zanata i tradicionalne kuhinje . Istovremeno  će početi  i takmičenje proizvođača rakije i vina.

U 16 sati i 30 minuta biće proglašen pobednik u kuvanju pasulja , a sat kasnije biće proglašen najbolji proizvođač vina i rakije. Defile učesnika je u 18 sati i 30 minuta. U kulturno -umetničkom programu, koji počinje u 19 sati, nastupiće kulturno- umetnička društva: „Božur“ iz Zvezdana,”Kraljevačka riznica “ iz Kraljeva,  „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Ilinsko vrelo“ iz Ilina,”Vrelo” iz Šarkamena,”Mladost” iz Čubre, kao i pevačka etno grupa „Đurđevak” Centra za kulturu opštine Bor. Organizatori manifestacije su Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, Turistička organizacija grada Zaječara  i  Mesna zajednica Zvezdan, a pokrovitelj Grad Zaječar.

 

Prethodni članci