12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” završen dodelom nagrada laureatima

Dodelom nagrada laureatima večeras je završen 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR”. Stručni žiri Festivala u sastavu Ana Bretšnajder – predsednik, Miloš Tanasković – član i Marija Stanković – član, doneo je odluku da predstavu „Dvanaesto more” Pozorišta lutaka Niš proglasi najboljom na Festivalu.

U obrazloženju se ističe: „Najjaču simboliku upravo prijateljstva, izmaštanih svetova i mnoga ne tako laka pitanja donela nam je predstava ’Dvanaesto more’ Pozorišta lutaka Niš, u režiji Borisa Todorovića koju žiri proglašava najboljom predstavom Festivala. Tiho i nenametljivo vodila nas je kroz probleme odrastanja i shvatanja ovog surovog sveta u kome su prijatelji glavni oslonac.”

12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” završen dodelom nagrada laureatima

Nagradu je od direktora Festivala Miloša Đuričića primila direktorka Pozorišta lutaka Niš Milica Radulović.

12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” završen dodelom nagrada laureatima

Za najbolju glumicu 12. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR” žiri je proglasio Teodoru Ristovski iz Pozorišta „Boško Buha” iz Beograda, koja je takođe primila nagradu. U obrazloženju se kaže: „U ritmički raznobojnoj igri, bogata u scenskom pokretu, prikazana Aždaja Teodore Ristovski u predstavi ’Čardak ni na nebu ni na zemlji’, pomogla nam je da shvatimo da ne smemo biti lakoverni kad je takav junak u pitanju.”

Nagrada za najboljeg glumca Festivala dodeljena je Nikoli Stankoviću iz Narodnog pozorišta Priština.

„Sveštenik Frolo u predstavi ’Zvonar Bogorodičine crkve’ zaboravio je na ljubav i prijatelje, iza istrajne namrgođenosti i strogosti uspešno je sakrio usamljenost i želju za prihvatanjem koju je uz oproštaj dobrih ljudi dobio. U takvom snažnom i nadahnutom tumačenju Nikola Stanković dobija nagradu najboljeg glumca Festivala.”

Poslednje takmičarske večeri 12. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR” odigrana predstava „Kapetan Džon Piplfoks”

Stručni žiri Festivala dodelio je specijalnu nagradu Kruševačkom pozorištu za kolektivnu igru za predstavu „Kapetan Džon Piplfoks”.

12. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR” – Drugi dan

Najbolja predstava po izboru publike, sa prosečnom ocenom 9,80 je „Zvonar Bogorodičine crkve” Narodnog pozorišta Priština.

Glasovi publike:
9,80 – „Zvonar Bogorodičine crkve”, tekst: Viktor Igo, režija: Dejan Cicmilović, produkcija Narodno pozorište Priština;
9,60 – „Kapetan Džon Piplfoks”, tekst: Dušan Radović, adaptacija i režija: Aleksandar Pejaković, produkcija: Kruševačko pozorište;
9,10 – „Čardak ni na nebu ni na zemlji”, tekst: Ana Đorđević, režija: Jana Maričić, produkcija: Pozorište „Boško Buha” Beograd;
6,10 – „Dvanaesto more”, tekst: Igor Kolarov, režija: Boris Todorović, produkcija: Pozorište lutaka Niš.

U čast nagrađenih potom je odigrana premijera predstave zaječarskog teatra „Alisa u zemlji Oza” po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković. Najmlađa publika i njihovi pratioci uživali su u ovoj divnoj predstavi, naročito u muzičkim kompozicijama Vojislava Savića, poistovećavali se sa likovima, aktivno učestvovali u ovom interaktivnom komadu i često glumce nagrađivali aplauzom. Iako predstava nije bila u konkurenciji za nagrade, publika je i nju ocenjivala. Koliko im se komad dopao potvrđuje i to što je prosečna ocena 9,80, koliko je dobila i najbolja predstava Festivala po izboru publike, što potvrđuje da će predstava imati dug i uspešan život.

12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” završen dodelom nagrada laureatima

Prema rečima rediteljke Olivere Viktorović Đurašković, „Alisa na putu za Oz” je priča o devojčici Alisi koja se uputila na dalek put, čak u zemlju Oz kako bi Velikom čarobnjaku iz Oza prenela želje i pitanja svojih drugara i vršnjaka. Alisa na putu prolazi kroz kraljevstvo Sveznajućeg Kralja i Radoznale Kraljice na čije pitalice mora tačno odgovoriti kako bi nastavila svoj put. Sreće Mačka u čizmama koji je ostao bez svojih čuvenih čizmama i obećava mu da će zamoliti čarobnjaka da mu pokloni nove crvene čizmice. Upoznaje nove drugare i prijatelje kojima je potrebna pomoć, Limenka kome nedostaje srce, Straška kome nedostaje mozak, Lavića kome nedostaje hrabrost i Zeku koji koji stalno žuri a nikako da stigne na vreme. Limenko, Straško, Lavić i Zeka nastavljaju put zajedno sa Alisom kako bi joj pomogli, čuvali je i zaštitili, ali i preneli svoje želje Velikom čarobnjaku. Svi zajedno nastavljaju put i prolaze kroz začaranu šumu zle, prljave veštice. Njihovo zajedništvo i prijateljstvo im pomaže da savladaju zlu i vrlo moćnu Vešticu i svi zajedno stignu do Velikog čarobnjaka iz Oza.

Ova predstava govori o tome koliko je važno imati prijatelje jer sa prijateljima si mnogo jači i možeš savladati i najveće zlo, uz pomoć prijatelja možeš otkriti da u tebi ima mnogo kvaliteta za koje nisi znao, uz pomoć prijatelja steći ćeš i nove kvalitete.

Zato im Veliki čarobnjak kaže: „Drugarstvo je važno! Uz pomoć drugara, prijatelja i ono što se čini nemogućim može postati moguće i stvarno! A ja Veliki čarobnjak iz Oza uvek ću biti tu da odgovorim na vaša pitanja i da vam pomognem da ostvarite sve svoje želje! Zato pođimo zajedno dalje u avanture kroz svet snova i mašte!”

Glumica Marija Stanković koja glumi Alisu prezadovoljna je kako su deca prihvatila njen lik, ali i predstavu u celini: „Vidim da su deca jako zadovoljna i to nekako baš ispunjava. Osećam se veselo posle premijere ove predstave. Oduševljena sam reakcijom dece. S obzorom na to da je ova predstava sinergija ’Alise u zemlji čuda’ i ’Čarobnjaka iz Oza’, u lik Alise donekle sam ubacila i neke karakteristike Doroti, ali u suštini sam se više vezivala za tekst – ona je jako hrabra, jako druželjubiva, iskrena osoba tako da je bilo svakako zanimljivo istraživati je.”

Pored Marije Stanković u predstavi još igraju:
Kraljica, Veštica: Nataša Petrović
Veliki čarobnjak iz Oza: Predrag Grbić
Mačak, Lav: Branislav Mijatović
Limenko: Gabrijel Bećarević
Straško: Ana Bretšnajder
Zec, Kralj: Miloš Tanasković
Obradu i dizajn zvuka potpisuje Dušan Purešić, a na gitari je svirao Nikola Milošević
Scenograf: Mirko Stokić
Inspicijent: Sanja Mitić Jelenković
Video-projekcija: Dušan Purešić
Izbor kostima: Mirjana Stanojević i Gorica Ilić
Inspicijent: Sanja Mitić Jelenković
Sufler: Marija Ristić
Majstor svetla: Dragan Marković
Majstor tona: Dušan Purešić
Rekvizita: Željko Šoršokanović
Dekorateri: Boban Simonović, Zlatko Golubović, Nikola Ranđelović, Bora Bogdanović
Stolarski radovi: Miodrag Marković
Šminka: Nikolija Krstić

Prethodni članci