12. „Tikvijada“ održana u Nikoličevu kod Zaječara

Tradicionalna manifestacija 12. po redu „Tikvijada“ održana je u Nikoličevu, kod Zaječara.

Tokom dana, u domaćinstvu Danice i Sergija Kržanovića, koji su osnivači ove manifestacije, priređena je izložba tikvi i proizvoda od ovog povrća, koje može biti hrana, lek, ukras ali i posuda.

Izložbu tikvi je otvorila Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centra za kuturu “Zoran Radmilović” Zaječar, a izložbu etno – zbirki u kući Kržanovića otvorila je Suzana Antić, etnolog Narodnog muzeja Zaječar.

U bogatom kulturno-umetničkom programu, održanom tokom večeri u prepunoj sali Doma kulture, nastupilo je šest KUD-ova: iz Halova, Gradskova, Gamzigrada, Rgotine, Vražogrnca i Dubočana.

12. "Tikvijada" održana u Nikoličevu kod Zaječara
„Tikvijada“ održana u Nikoličevu kod Zaječara

Manifestaciju, koja je naišla na izvanredan prijem kod meštana Nikoličeva, otvorila je gradska većnica za kulturu Elena Matković.

„Više od decenije traje ova posebna manifestacija koja je nastala na inicijativu porodice Kržanović. Tikva je hrana, lek, može biti i ukras i meni je drago što ova tradicija traje u Nikoličevu. Ovog leta smo imali preko 30 manifestacija u zaječarskim selima i moram da pohvalim sve koji su učestvovali u organizaciji ovih događaja. Grad Zaječar će uvek podržavati ove manifestacije koje čuvaju kulturu, običaje i tradiciju. Održavanje ovakvih manifestacija je znak našoj lokalnoj samoupravi da zaječarska sela i te kako žive“, istakla je Matković.

Organizator “Tikvijade” je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” Zaječar, u saradnji sa porodicom Kržanović i Mesnom zajedicom Nikličevo, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci