13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” svečano otvoren

13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” svečano otvoren

U prepunoj sali zaječarskog pozorišta sinoć je svečano otvoren 13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR”.

13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” svečano otvoren

Pozdravljajući najmlađu publike i njihove pratioce, Jelena Rajić, glumica Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović” je pored ostalog pročitala „Dobrodošlicu”, Himnu Pozorišnog festivala za decu, autora Dobrice Erića, jednog od naših najznačajnijih pesnika.

13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” svečano otvoren

Petodnevnu pozorišnu čaroliu za decu otvorila je predstava „Razmaženi princ” Željka Hubača u režiji Igora Damnjanovića koji potpisuje i scenski pokret. Reč je o zabavnoj, bajkovitoj i poučnoj priči o ljubavi, odrastanju i sazrevanju sa jasnom porukom da nema nepremostivih prepreka ako ste okruženi ljudima koji vas vole i koje volite.

13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” svečano otvoren

„Deca su sjajno reagovala na predstavu što je glumcima najvažnije. Mi nismo u Zaječaru prvi put, obožavamo kolege iz ovog pozorišta, lepo se družimo i sarađujemo godinama. Prošle godine smo učestvovali sa predstavom ’Pinokio’ i dobili smo i neke nagrade. To pominjem kao lepu stvar, ali ne kao najbitniju. Najvažnije je da se deci dopada, da je ostvarena interakcija sa njima da uspemo da prenesemo poruku. A ova predstava šalje poruku pre svega devojčicama da ne moraju da trpe nasilje, a to je mnogo bitna tema danas. Pogotovu vršnjačko nasilje. Poruka je takođe da nisu problematične samo porodice nižeg socijalnog ranga već i kraljevska porodica može da izrodi problematično dete. Na kraju ljubav pobeđuje. Ipak je ovo dečija predstava”, izjavila je medijima posle predstave Petra Dimitrijević koja tumači ulogu Sare.

Filip Radivojević koji igra princa Mateju kaže da je večeras uživao igrajući za decu na 13. Festivalu pozorišta za decu „ZajeČar”, kao i ranije.

13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR” svečano otvoren

„Meni su dečje predstave omiljene, iako igram u svim predstavama koje su na našem repertoaru. Kad su dečje predstave sa poznatim naslovima tipa ’Pinokio’, ’Pepeljuga’, ’Ivica i Marica’… tu se očekuje puna sala i dobra reakcija dece. Kad su ovakve predstave, koje nisu toliko poznate, još veće je zadovoljstvo i oduševljenje glumaca kada deca to prihvate i onda je zaista uživanje igrati. Dugo igramo ovu predstavu i deca se raduju zajedno sa nama.”

U predstavi „Razmaženi princ” Narodnog pozorišta Leskovac pored Petre Dimitrijević i Filipa Radivojevića igraju: Ivan Janković, Mina Cocić, Tanja Krčmarik i Nikola Šćepanović.

Naredna 4 dana publika će biti u prilici da vidi još pet predstava. Sutra je na programu predstava Prvog prigradskog pozorišta Lazarevac „Srebrni car”. Trećeg festivalskog dana, publika će imati priliku da pogleda predstavu Pozorišta lutaka Niš „Nedostajanje”.

U subotu, 22. aprila biće odigrana predstava pozorišta „Bora Stanković” iz Vranja „Pinokio”. Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 23. aprila predviđen je dupli program.

U 12:00 sati na festivalskom repertoaru je predstava Udruženja „Beo Tim” Beograd „Veliki svet male Zoe”, dok će u večernjem terminu, u čast nagrađenih, biti izvedena premijera opere za decu „Crvenkapa”, zajednički projekat Umetničke škole „Stevan Mokranjac” iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović” iz Zaječara i Doma kulture „Stevan Mokranjac” iz Negotina.

Sve večernje predstave počinju u 19:00 sati.

U okviru Festivala, sutra će, u 11:00 sati u Pozorišnom muzeju biti priređen prateći program „Slušamo Malu sirenu, odajemo poštu Andersenu”, u kome će učestvovati glumica zaječarskog teatra Marija Stanković.

U petak, 21. aprila u 13:00 sati, u Pozorišnom muzeju biće priređen susret sa piscem Milošem Petkovićem iz Niša. Ulaz za ove programe je besplatan.

Najbolju predstavu festivala, najboljeg glumca i najbolju glumicu izabraće tročlani žiri u sastavu: Branislav Nedić – predsednik, Biljana Glišić – član i Jelena Ciganović – član. I ove godine biće proglašena najbolja predstava po izboru publike koja svake večeri ocenjuje predstave od 1 do 10.

Prethodni članci