Održan koncert istaknutog egipatskog umetnika Mohameda Šamsa

U zaječarskom pozorištu održan je pijanistički resital istaknutog egipatskog umetnika Mohameda Šamsa i nastup klavirskog dua Mohamed Šams-Jovanka Višekruna Janković. Gospodin Šams je vrhunski pijanista, jedan od vodećih egipatskih muzičara, možda i najbolji klasični umetnik mlađe genercije koji živi u Njujorku i Egipćani su veoma ponosni na njega. Ambasada Egipta ga predstavlja u nekoliko gradova u Srbiji među kojima je i Zaječar.

Egipatski umetnik je poklonio zaječarskoj publici šest kompozicija popularnih egipatskih kompozitora za koje su pojedini aranžmani napisani neporedno pred put u Srbiju. Publika je uživala u premijernom izvođenju kompozicija egipatskih autora, koje ni beogradska publika na koncertu pre nedelju dana nije imala prilike da čuje.

Takođe je izveo i “Karmen fantaziju” u aranžmanu čuvenog pijaniste Horovica, što je jedan od najvirtuoznijih aranžmana za solo klavir. Zajedno sa Jovankom Višekrunom Janković Šams je izveo “Slovenske igre” Antonjina Dvoržaka. Koncertu je prisustvovao i egipatski ambasador u Srbiji, njegova ekselencija Amr Alguvejli, koji je razmenio poklone sa direktorom zaječarskog teatra Vladimirom Đuričićem.

Prethodni članci