36. Festival mladih pesnika nastavljen prigodnim programom

U Radul-begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Književni časopisi danas” u okviru koga je predstavljen časopis „Književne novine”.

Govorili su glavni i odgovorni urednik časopisa Bratislav R. Milanović i operativni urednik Milan Lukić. U nastavku Festivala promovisana je antologija izabranih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovv, u okviru programa „Poezija prevodnica”. O norveškoj poeziji govorili su književnik Petar Miloradović i urednik izdanja Miloš Petković.

Sat kasnije predstavljena je knjiga „Autohipnoza” Đorđa Despića, o kojoj su pored autora govorili književni kritičari Jelena Mladenović i Milomir Gavrilović. Tokom dana, u dvorištu OŠ „Desanka Maksimović” u Zaječaru organizovan je program pod nazivom „FunZine” u okviru koga je svoje stihove govorilo petnaestoro učenika iz OŠ „9. srpska brigada” u Boljevcu i zaječarske škole „Desanka Maksimović”, čiji su talenat za pisanje i kazivanje stihova prepoznali nastavnici srpskog jezika Stevan Jovanović i Lidija Milenković iz Zaječara, kao i Maja Radovanović iz Boljevca.

Učenike je, dok su kazivali stihove, na gitari pratila Darija Pantić, a po završenom programu su ih svojim stihovima pozdravili Šimo Ešić, književnik iz Bosne i Hercegovine i Uglješa Nikodijević, finalista festivala.

Festival mladih pesnika nastavlja se od 17:00 sati, kada će u Radul-begovom konaku biti predstavljena knjiga „Vreme je za vrt” Vilijema S. Marvina, a od 18.00 sati je nastup učesnika prvih „Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. Od 19:00 sati biće promovisana knjiga „Pisma Sintiji” Maje Stojanac, pobednice 35. Festivala mladih pesnika. Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala, predviđen je od 20:00 sati nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković” za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Prethodni članci