36. Festival mladih pesnika nastavljen programom „Pesma na dar”

U Radul-begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Pesma na dar” u okviru koga su predstavljeni radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama.

U nastavku Festivala održana je promocija negotinskih časopisa „Buktinja” i „Bibliopis” o kojima su govorili profesor srpske književnosti na Univerzitetu u Nišu, književni kritičar Goran Maksimović, kao i autori Saša Skalušević i Vlasta Mladenović. U programu je učestvovala i pesnikinja iz Severne Makedonije Iskra Peneva, koja je govorila svoje stihove i predstavila prevode makedonskih i slovenačkih pesnika, čija je poezija objavljena u „Bibliopisu”. U okviru sinoćnjeg programa predstavljen je i portret pesnika Dejana Aleksića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, koji je osvojio mnogobrojne nagrade. Pored autora o njegovom stvaralaštvu govorili su Marjan Čakarević i Milorad Gavrilović.

Festival se nastavlja danas u OŠ „Desanka Maksimović” gde će od 12:00 sati biti predstavljeni radovi učenika osnovnih i srednjih škola Zaječara i Boljevca, a od 18:00 sati u Radul-begovom konaku biće promovisan časopis „Književne novine”. Sat kasnije biće promovisana antologija izabnih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi”, a od 20:00 sati biće predstavljena knjiga „Autohipnoza” autora Đorđa Despića.

Sutra od 17:00 sati u Radul-begovom konaku biće predstavljena knjiga „Vreme je za vrt” Vilijema S. Marvina, od 18:00 sati je nastup učesnika prvih „Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. Od 19:00 sati biće promovisana knjiga „Pisma Sintiji” Maje Stojanac, pobednice 35. Festivala mladih pesnika. Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala, predviđen je od 20:00 sati nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković” za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Prethodni članci