U Zaječaru otvorena stalna postavka u Pozorišnom muzeju

Stalna postavka umetničke galerije Pozorišnog muzeja u Zaječaru otvorena je sinoć. Izloženo je 36 umetničkih dela 26 umetnika koji su stvarali pod okriljem Likovne kolonije „Gamzigrad“, a kasnije u okviru Sabora likovnih umetnika u Zaječaru.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ izrazio je zadovoljstvo što zgrada poprima planirane oblike i namene .

U umetničkoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru otvorena stalna postavka

„Sredili smo Pozorišni muzej, koji će se stalno dopunjavati, večeras je otvorena ova stalna postavka, radovi na suterenu se nastavljaju i nadam se da će već u narednih mesec dana u ovom divnom dvorištu biti izgrađena letnja pozornica. O tome treba završnu reč da da naš scenograf Mirko Stokić, uz saradnju mnogih stručnjaka. Tamo će se odvijati pozorišni, književni, likovni i mnogi drugi programi“, naglasio je Đuričić. Đuričić je zahvalio kustosu Narodnog muzeja Zaječar Suzani Antić bez čije pomoći ni Pozorišni muzej ni galerija ne bi ovako izgledali.

Marija Simonović, istoričar umetnoti u Pozorišnom muzeju, naglasila je da izložena dela svedoče o međunarodnom karakteru Likovne kolonije „Gamzigrad“, kao i o njenoj otvorenosti za različite forme umetničkog izražavanja, različite teme i različita estetska opredeljenja.

U umetničkoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru otvorena stalna postavka

“U tom smislu, možete da vidite keramičke radove umetnika koji su učestvovali na Koloniji devedesetih godina ili, na primer, tapiseriju Dušanke Botunjac, ali ćete videti i umetnička dela koja su nastala na prošlogodišnjem Saboru likovnih umetnika u Zaječaru“, rekla je Simonović.

Postavka obuhvata više od 30 slika, jednu tapiseriju, dve skulpture i dve keramike.

U umetničkoj galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru otvorena stalna postavka

Ana Ignjatović je podsetila je da je 2. februara ove godine povodom Dana pozorišta otvoren Pozorišni muzej i da su mediji istakli kako je time grad Zaječar dobio još jedno kulturno žarište. Najavila je da će u ovom prostoru biti organizovan Sabor likovnih umetnika, prateći programi Festivala koje organizuje Ustanova “Zoran Radmilović”, izložbe slika, projekcije filmova, izvođenja monodrama ili duodrama.

Stalna postavka umetničke galerije kao i Pozorišni muzej mogu se razgledati svakog radnog dana od 08:00 do 15:00 sati, a organizovane posete su moguće i tokom vikenda, uz predhodni dogovor.

Prethodni članci