U Gimnaziji u Zaječaru otvoren novi čitalački klub „Knjigaonica“

U prostorijama „Mejkers laba“ u Gimnaziji u Zaječaru, svečano je otvoren novi čitalački klub „Knjigaonica“.

Neformalna grupa mladih „Knjigalište“ koja stoji iza ove inicijative, okupila je više od desetoro mladih uzrasta od 15 do 30 godina zainteresovanih za proširivanje književnih vidika i negovanje čitalačkih aktivnosti.

U toku jednog sata, koliko je trajala prva radionica novooformljenog čitalačkog kluba, mladi čitaoci su se međusobno upoznavali poigravajući se stereotipima i predrasudama vezanim za čitanje i književnost uopšte.

U sklopu projekta će biti donirane knjige Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, kao i „Mejkers labu“, za buduće čitalačke i naučne aktivnosti. Pored toga, biblioteka je podržala ovaj projekat dodelom besplatnih godišnjih članarina novooformljenoj grupi.

Iz „Knjigališta“ poručuju da je ovo tek početak i da je projektom predviđeno čitanje popularnih i kvalitetnih domaćih autora i autorki, poput Ane Marije Grbić, Ognjenke Lakićević, Stefana TićMija, ali i drugih. Takođe će se u sklopu projekta održati virtuelni susreti sa pomenutim piscima i spisateljicama, tokom kojih će učesnici moći da im postavljaju pitanja.

Projekat “Knjigaonica” realizuje se u okviru projekta “Omladinski fondovi” koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa opštinom Zaječar, a u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i turizma.

Prethodni članci