40. „Sabor frulaša“ sinoć je svečano otvoren u Grljanu

U Grljanu kod Zaječara sinoć je svečano otvoren 40. Sabor instrumentalnih solista na izvornim duvačkim instrumentima „Sabor frulaša“, jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji, na kojoj učestvuju takmičari na tradicionalnim duvačkim instrumentima : frula, okarina, duduk, dvojnice i gajde u dve kategorije: do 16 godina i od 16 godina.

U prisustvu velikog broja meštana Grljana i njihovih gostiju, manifestaciju je otvorio Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-centar za kulturu ,,Zoran Radmilović”.

U polufinalu, sinoć su nastupali takmičari u starijoj kategoriji. Stručni žiri u sastavu: Svetlana Azanjac, etnomuzikolog i muzički urednik RTS-a u penziji, Aleksandra Todorović, magistar etnomuzikolog I teoretičar umetnosti i Maja Milenković, diplomirani muzičar pedagog, umetnički rukovodilac Gradskog pevačkog društva ,,Stevan Mokranjac”, doneo je odluku da se u finale plasira 15 takmičara: 7 u kategoriji frule, 6 u kategoriji duduka i 2 u kategoriji okarinista.

U okviru revijalnog dela programa sinoć su nastupili KUD-ovi iz Grljana, Rgotine i Šljivara, kao i Gradski folklorni ansambl ,,ZO-RA”. Večeras je predviđen nastup KUD-ova Iz Velikog Izvora i Halova, kao i gostiju iz Bobova, Porodina I Knjaževca.

U okviru pratećeg programa Sabora juče su održana takmičenja u okviru narodnog višeboja i u pripremanju tradicionalnih jela, a danas, od 17.00h biće organizovan dečji maskenbal.

Finalno veče počeće u 20.00h, a osim pomenutih finalista nastupiće i takmičari mlađi od 16 godina. U svakoj od kategorija biraće se najbolji na pojedinačnom tradicionalnom duvačkom instrumentu, kao i najbolje odsvirano kolo i pesma. Biraće se i sveukupni pobednik festivala između solista koji prijave učešće na više od 3 instrumenta.

Organizator i pokrovitelj manifestacije je Grad Zaječar, a pored Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u realizaciji učestvuju Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Grljan.

Prethodni članci