Akcijom u centru Zaječara, Udruženje „Društvo Roma“ obeležilo Svetski dan Roma

Udruženje „Društvo Roma“ Zaječar obeležilo je 8. april – Svetski dan Roma akcijom u centru Zaječara.

Predstavnici Udruženja „Društvo Roma“ razgovarali su sa građanima Zaječara o položaju Roma i podelili flajere.

„Želeli smo na ovaj način da pokažemo da smo jedna obična nacija koja je deo ovog društva. Želimo da kroz ovu akciju ukažemo i na položaj Roma, zbog toga smo podelili flajere i razgovarali sa našim sugrađanima o tome kako vide romsku zajednicu. U dogovoru sa Gradskom upravom Zaječar postavili smo i našu romsku zastavu. Svake godine na ovaj dan romska zajednica pokušava da se izbori za svoju poziciju u društvu, iako je 21. vek i dalje ima mnogo problema u romskoj zajednici, kao što je domen zapošljavanja. Veliki su problemi u domenu zdravstva i dalje je prisutna diskriminacija i kršenje ljudskih prava“, poručio je Miljan Rašić, predsednik Udruženja „Društvo Roma“ u Zaječaru.

Rašić dodaje da Udruženje „Društvo Roma“ Zaječar nastavlja sa realizacijom mnogih projekata, između ostalog pokrenuta je i platforma koja ima za cilj da se prijavi svaki vid kršenja ljudskih prava nad Romima. Rašić je podsetio da na teritoriji grada Zaječara živi blizu dve hiljade Roma. 

Prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan je blizu Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem“ i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Prethodni članci