Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre posetio Zaječar

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre u poseti Zaječaru

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre posetio je Zaječar i Feliks Romulijanu i tom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem.

U Gradskoj upravi gradonačelnik Zaječara Boško Ničić priredio je prijem za ambasadora Emanuela Žiofrea.

„Razmenili smo iskustva, pre svega, sa onim što je do sada rađeno u Zaječaru iz fondova EU. Neki projekti nisu tekli sjajno i to sam predstavio ambasadoru. Govorili smo o tome da je Zaječar sve obaveze, koje po standardima EU treba da se ispune, ispunio, kako ne bi bilo oštećenih jer je reč o partnerskim projektima Bugarske i Srbije. Takođe, razgovorili smo o Muzeju rokenrola, sa dodatnim smeštajnim kapacitetima, pored postojećeg kampa – bungalova koji je delom građen sredstvima EU. Razgovarali smo i o Vizitorskom centru i Feliks Romulijani. Bilo je reči i o Parku rimskih imperatora koji treba da bude na prostoru kod novog stadiona na Kraljevici. Mislim da je to izuzetno zanimljivo, to bi bio jedan evropski projekat. Govorili smo i o prerastanju Gitarijade u evropski festival demo bendova, a to bi podrazumevalo takmičenje demo bendova iz svih 27 zemalja EU, Srbije, kao i demo bendova iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. To bi trajalo nekoliko dana. Bungalovi koji već postoje, naravno sagradili bismo još dodatne, koristile bi zemlje učesnice na Gitarijadi. Mislim da je ambasador ovu moju ideju dobro prihvatio, kao i ideju da se na Feliks Romulijani pored Vizitorskog centra napravi Letnja škola koja bi trajala tri meseca za najbolje studente arheologije iz cele Evrope. To bi nam ostavilo i prostor da dobijemo stručan kadar koji bi nastavio iskopavanje. Zaječar je otvoren grad u koji ambasador uvek može da dođe“, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre je prvi put u Zaječaru, iako je na funkciji ambasadora u Srbiji već osam meseci. Ovom prilikom Žiofre je napomenuo da mu se izuzetno sviđa ovaj kraj Srbije i Zaječar.

„Drago mi je što sam u gradu koji je poznat po pivu, istorijskim znamenitostima i ličnostima kao što su Nikola Pašić, Zoran Radmilović, Svetozar Marković. Zaječar dosta radi na polju ekonomije, poljoprivrede, kulture. Pričali smo o Gitarijadi i vidim da gradončelnik ima puno ideja o tome kako to dalje treba da se razvija i da se širi. Evropska unija je zainteresovana za partnerstvo na lokalnom nivou, pošto mi već sarađujemo na nacionalnom nivou u Beogradu. Sa Zaječarom sarađujemo kroz više programa, radimo dosta i na izgradnji lokalne infrastrukture, pružili smo podršku i kada je u pitanju izrada geografskog informacionog sistema, pružamo pomoć malim i srednjim preduzećima. Gradonačelnik je pun ideja i inicijativa i ja se nadam da ćemo da nastavimo saradnju na lokalu“, poručio je Emanuel Žiofre.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre u poseti Zaječaru

Posle sastanka u Gradskoj upravi Zaječar, ambasador Žiofre je posetio Feliks Romulijanu sa predstavnicima GIZ-a, koji implementira EU projekat na ovom kasnoantičkom lokalitetu.

„Srećan sam što sam posetio ovo arheološko nalazište koje je jako bitno ne samo za Srbiju, već i za Evropu. To je jedan lokalitet koji zaista vredi posetiti i Evropska unija je tu da pomogne izgradnju Vizitorskog centra, kako bi što više ljudi posetilo ovo mesto. To je u projektu #EU za tebe i ovo je nešto što radimo zajedno sa Republikom Srbijom i Republikom Nemačkom. Sve je to deo šireg programa koji služi za unapređenje kulturnog nasleđa ove zemlje“, kazao je ambasador Žiofre na Feliks Romulijani.

Takođe, održana je i debata zaječarskih srednjoškolaca u okviru projekta Evropska škola debate. Projekat organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije.

Prethodni članci