Ambasador Nemačke Tomas Šib u Zaječaru

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib u poseti je istočnoj Srbiji. U fokusu je aktivnost projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, koji za cilj ima razvoj turizma čitavog regiona istočne Srbije. Ovaj projekat usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Juče je ambasador u salonu Gradske uprave u Zaječaru zajedno sa predstavnicima GIZ-a, održao sastanak sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i njegovim saradnicima. „Ovo je bio odličan sastanak sa gradonačelnikom, u kome smo se dotakli različitih aspekata razvoja, razgovarali smo o ekonomskoj, industrijskoj, ekološkoj situaciji. Gradonačelnik je sa nama podelio viziju daljeg razvoja grada Zaječara, predstavio nam je najvažnije projekte, rekao je ambasador Tomas Šib i dodao da Zaječar nije slučajno izabran kao grad za koji će biti izdvojena sredstva u okviru izgradnje Vizitorskog centra na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana”, naveo je ambasador.

„Krajnji cilj projekta je da se celokupna turistička ponuda istočne Srbije podigne na najviši nivo, čime bi turizam postao pokretač ekonomskog razvoja, i da istočna Srbija bude još popularnija turistička destinacija, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi i svetu”, dodao je Šib.

„Izražavam veliku zahvalnost zbog Vizitorskog centra, to će sigurno doprineti razvoju turizma. Nadam se da sam mu pružio dovoljno odgovora i informacija, kako bi kao grad dobili podršku da zajedno stvorimo Zaječar u koji će dolaziti investitori. Dotakli smo se mnogih tema, drago mi je da smo razgovarali i o zelenoj agendi, mislim da polako počinjemo da ispunjavamo sve te standarde i verujem da će njegova ekselencija sa dobrim utiscima otići iz našeg grada”, istakao je Ničić.

Na sastanku je bilo reči i o ekološkim problemima, o podršci za njihovo rešavanje, gde je poseban akcenat stavljen na podizanje svesti kod građana o značaju očuvanja životne sredine, kao i o konačnom rešavanju pitanja regionalne deponije Halovo. Zamena energena, gde bi grad Zaječar prešao sa mazuta na sečku, i konačno gasifikacija grada i svih sela, bila je tema o kojoj se takođe razgovaralo.

Prethodni članci