Ambasador Sem Fabrici u poseti opštini Kladovo

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici juče je posetio Kladovo i obišao projekte koje finansira EU kroz program „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”. Fabrici je istakao da podrška Evropske unije turističkom sektoru Srbije datira sa ciljem da se integrišu srpska privreda i bogato kulturno nasleđe.

U Kladovu je posetio tvrđavu Fetislam, čija je rekonstrukcija uveliko u toku. Revitalizacija obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama. „Prošlog decembra potpisali smo onlajn ugovor o donaciji za početak radova na rekonstrukciji tvrđave Fetislam. Kulturno nasleđe je veoma važno za EU. I ovo je nastavak tog ulaganja nakon završetka radova u Golupcu, Baču, Subotici. Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih. Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam danas sa predsednikom opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom”, kazao je Fabrici.

Kako ističe predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić, ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo važan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Prilikom posete, ambasador Fabrici je posetio i dva domaćinstva koja su korisnici bespovratnih sredstava kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”. „Kroz sredstva projekta, turističko domaćinstvo koje sam danas obišao je prešlo sa korišćenja fosilnih goriva na solarnu energiju, što me dodatno raduje, obzirom na važnost koju EU pridaje zelenoj agendi”, istakao je on. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Prethodni članci