„Art zona za sve“ u Zaječaru okupila preko 100 učesnika

Protekla nedelja u Zaječaru, bila je posvećena sedmom Međunarodnom inkluzivnom festivalu dečijeg i omladinskog stvaralaštva – „ART ZONA ZA SVE“.

Festival je u periodu od 24 do 28. avgusta 2023. okupio oko 100 učesnika iz Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije.

U toku festivala, mladi sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i mladi iz opšte populacije zajedno su učili i primenjivali naučeno kroz Malu školu filma koju je vodila producentkinja Natalija Lola Lazić i radionicu „Lutkom do znanja“ koju je vodila Marija Bastić. Prezentacija brenda „Bogiart“ iz Bele Crkve i izložba Teodore Radovanović i polaznika Art radionice zaječarskog „Dečijeg centra“ ukazali su na potencijale kojima se mora posvetiti kontinuirana pažnja, kako ne bi ostali učaureni u njima.

Raznovrsnost programa festivala uz izložbe, koncert, predstve, animatore koji su se družili sa mališanima na Trgu oslobođenja u Zaječaru, privukla je više stotina građana. Kao produkt višemesečnog rada i rada na festivalu, nastala je predstava „Dečak iz vode“ u kojoj je igralo 45 učesnika.

Na konferenciji za novinare predstavljene su aktivnosti projekta „U korak sa inkluzijom,“ koji Dečiji centar u Zaječaru realizuje kroz program Erasmus + sa partnerima iz Vidina, Skoplja i Rijeke, a uz podršku Fondacije Tempus, koja je ujedno finansijski podržala „ART ZONU ZA SVE“.

Podršku festivalu sedmu godinu zaredom pružilo je Ministarstvo kulture a dve godine to čini Rekonstrukcija ženski fond.

Prethodni članci