Balkanski festival folklora “Balkan širi kolo kraj Timoka” za vikend na Trgu u Zaječaru

Pod pokroviteljstvom grada Zaječara, na Trgu oslobođenja će u subotu i nedelju, 7. i 8. oktobra, biti održan Balkanski festival folklora “Balkan širi kolo kraj Timoka”. Učestvovaće više od 30 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Bugarske sa oko 1000 učesnika, a domaćin je GFA “ZO-RA” Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, koja je
organizator skupa. Prvog dana festivala 7. oktobra defile učesnika predviđen je u 16.30h, a početak programa u 17.30h.

Nastupiće 13 folklora i pevačkih iz Srbije i Bugarske: Dečji i omladinski gradski folklorni ansambl “ZO-RA” Zaječar, Muška pevačka grupa, Devin, Bugarska, КUD „Polet“, Кladovo, Tancov klub „Viktorija“ Nefela,Vraca, Bugarska, Folklorni ansambl Centra za kulturu Bosilegrad, KUD „ Fra“ Čačak, Grupa za narodne običaje Gornja Vasilica, Bugarska, КUD „Anđeli“ Niš, Grupa za autentičan folklore “Starosel”, Plovdiv, Bugarska, AFA SКC „Svetozar Marković“ Кragujevac, . КUD „Diša Đurđević“ Vreoci, Lazarevac, i Tancov sastav „Trakijki“ Starosel,Plovdiv, Bugarska.

Drugog dana Festivala, od 17.00h nastupiće KUD-ovi sa teritorije grada Zaječara i gosti iz Bugarske: Igrački ansambl “Olelija” iz Bjale, Igračka grupa “Buket” iz Vladimirovaca , Pevačka grupa “Mlada srca” iz Kalojanova, Folklorna igračka grupa “Detelini” Мečkarevo, Folklorna grupa “Veselina”, Veselina i Igrački sastav “Relaks”Petrjč. Od zaječarskih ansambala nastupiće GFA “ZO-RA”, “Penzioner”
“Nikola Pašić” iFSDR „ Јovica-Joca Мihailović“ , kao I KUD-ovi iz Halova, Zvezdana, Rgotine, Vražogrnca, Šljivara, Grlišta, Dubočana, Gradskova, Velikog Izvora i Gamzigrada.

Prethodni članci