„Balkanski špijun“ na Zoranovim danima

Predstava „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta iz Beograda oduševila je zaječarsku publiku sedme festivalske večeri na „Danima Zorana Radmilovića“. Predstava je izvedena u zaječarskom teatru samo 20 dana posle premijere u Beogradu. Zoranov brk za najbolju glumu u predstavi žiri kojim je predsedavao Nebojša Bradić dodelio je Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović.
„Ogromna mi je čast i zadovoljstvo i ponosna sam što sam dobila nagradu koja nosi ime Zorana Radmilovića“, istakla je Nela Mihailović u obraćanju novinarima
„Početak predstave mi je bio posebno uzbudljiv. Dok sam čekala da izađem na scenu čula sam insert iz Kralja Ibija i glas Zorana Radmilovića. Pomislila sam koliko je inspirativno izaći na scenu posle tog glasa, koliko je uzbudljivo igrati na sceni pozorišta koje nosi ime Zorana Radmilovića, jednog od najvećih glumaca glumišta čitavog regiona.Danica Čvorović je uloga koja meni mnogo znači i mislim da je to nešto što sam ja najbolje uradila. I kada dobijete potvrdu ovakvom nagradom, onda je to veliko zadovoljstvo “ , naglasila je Nela Mihailović
Dramaturg i reditelj predstave Tanja Mandić Rigonat u svom scenskom čitanju dela promenila je biografije Ilije Čvorovića i podstanara, kao i delove teksta.Kako je istakla na pres –konferenciji , u originalnoj drami Dušana Kovačevića Ilija Čvorović je čovek koji je odležao na Golom otoku i koji se od žrtve pretvara u progonitelja. U predstavi Ilija ima 50 godina, doživeo je krvavi raspad Jugoslavije, zemlje koju je voleo i sada se identifikuje sa Srbijom a ne sa nekom strankom i nema brata blizanca, već sestru. Petar Jakovljević, podstanar u predstavi je mladić koji je pred bombardovanje otišao u Pariz posle druge godine Filološkog fakulteta i vraća se u zemlju sa željom da pokrene proizvodnju muških odela.Kako je Tanja Mandić Rigonat istakla na pres-konferenciji“ i Ilija i Petar vole ovu zemlju ali se iz dve ljubavi izrodi katastrofa jer država manipuliše ljudima.
U susretu sa novinarima govorili su i ostali glumci iz predstave: Ljubomir Bandović, koji je tumačio lik Ilije Čvorovića, Milutin Milošević u ulozi Petra Jakovljevića, Dušanka Stojanović Glid – Đura, Ilijina sestra bliznakinja, Vanja Milačić, spikerka. Naglasili su da je rad na predstavi „Balkanski špijun“ najavio promene koje će se dešavati u našem pozorišnom svetu.
U susretu sa novinarima u Zaječaru , na Zoranovim danima, glumci su još istakli da vole umetnost , da nije umetnički đutati , da vole svog direktora drame koji im je omogućio četiri godine kvalitetnog rada ,da se za to apsolutno bore i da se nadaju da će biti sve u redu.

Prethodni članci