Bogojavljenske svečanosti u Zaječaru: Uroš Živanović pobednik Bogojavljenskog plivanja (Foto i Audio)

U velikom broju gradova u Srbiji na Bogoljavljenje, veliki hrišćanski praznik,  organizovano je tradicionalno plivanje za Časni krst. Uroš Živanović iz Bora inače veroučitelj, pobednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u Zaječaru. Urošu je ovo treća pobeda, a druga u Zaječaru. Plivali su učesnici iz Zaječara, Bora i Kraljeva. Od 25 prijavljenih, u trci se nadmetalo njih osamnaestoro. Najmlađi učesnik u nadmetanju za Časni krst bio je, dvadesetčetvorogodišnji Đorđe Hadžić iz Zaječara, dok je najstariji učesnik četrdesetčetvorogodišnji Vuk Veteha iz Bora. Uroš Živanović  izrazio je zahvalnost, pohvalio organizatore i dodao da je u Zaječaru najbolja organizacija ovakvog događaja

Ukupno je bilo osamnestoro učesnika, od 25 prijavljenih i to: Ivan Živadinović (Zaječar), Marko Panić (Zaječar), Darko Glukčević (Kraljevo), Nenad Mitić (Zaječar), Saša Madanović (Bor), Vladimir Vasiljević (Zaječar), Ivan Živić (Zaječar), Boban Đokić (Zaječar), Nikola Milenković (Zaječar), Dejan Ćirić (Zaječar), Nikola Andrejević (Zaječar), Dragan Petković (Zaječar), Ognjen Petković (Zaječar), Mladen Misirača (Zaječar) i Vasilije Kasapić (Bor).

Ovi praznici nam, pre svega služe, da poznamo našu pravoslavnu veru koja je prebogata i u ovim smutnim vremenima, jedino može da nas izvuče i pokaže pravi put. Ovi praznici zato služe i to je glavni cilj, da poznamo našu pravoslavnu veru. Moram da kažem da sam pre plivanja za Časni krst poželeo tri želje ali mogu da vam otkrijem samo jednu a to je da sledeće godine, i u mi u Boru organizujemo ovo plivanje i da pozovemo vas i vaše sugrađane da učestvuujete kod nas“ dodao je još Uroš Živanović.

Svetkovanje Bogojavljenja počelo je jutros u 8 sati Svetom Arhijerejskom liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogoridice u Zaječaru i velikim vodoosvećenjem. Svečana litija kretala se od Saborne crkve, kroz centar grada, do Popove plaže gde je održano plivanje za Časni krst. Događaj je su upotpunili i orkestar „Zlatne trube“ iz Knjaževca, kao i KUD iz Rgotine.

Na Popovoj plaži organizovano je i takmičenje u spremanju lovačkog gulaša. Od desetak ekipa, prvo mesto osvojio je tim Lovačkog udruženja „Fazan“ iz Zvezdana, a glavni kuvar bio je Grade. Ekipe su svoje kotliće postavile u ranim jutarnjim časovima, a svi koji su to želeli mogli su da probaju ovo na poseban način spremljeno jelo.

Prethodni članci

Leave a Comment