Boljevac: Veliki uspeh na svetskim prvenstvima u nadvlačenju konopca

Nadvlačenje konopca je stara, jednostavna, grupna igra u kojoj se dve grupe od po osam takmičara nadmeću u fizičkoj snazi i to naravno u kategorijama koje se rangiraju prema ukupnoj težini jedne ekipe odnosno, 8 takmičara, premda da ovaj sport nije poznat širim narodnim masama na ovom područiju, ne čudi činjenica da je TUG OF WAR klub Black Joker iz  Boljevaca, jedini klub ove vrste van Beograda. Osnovan je 24. septembra 2009, godine. TUG OF WAR je internacionalni naziv za nadvlačenje konopca. Postoje dve vrste nadvlačenja konopca, unutrašnja tehnika i spoljna tehnika. Unutrašnja tehnika odnosi se na takmičenje u halama, na podlozi koja je uglavnom od gume, širine  jedan metar, a dužina je 33 metra. Pobednik je onaj koji uspe da suparničku ekipu navuče dva metra na svoju stranu. TUG OF WAR Savez Srbije trenutno broji ukupno 5 registorvanih klubova, od čega su 4 iz Beograda i naravno jedan iz Boljevca. Kako je sve krenulo, podelio je sa nama Dragan Dobranović, predsednik Tug of War kluba Black Joker iz Boljevca

Prvo takmičenje ovog kluba, što se tiče unutrašnje tehnike, usledilo je već 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Italiji, kada kao reprezentativci Srbije nisu osvojili neke bitnije nagrade, ali su dosta naučili. Put ih je odveo i 2014. u Italiju gde su se takmičili na Međunarodnom turniru, a koji je održan povodom četrdeset godina postojanja tamošnjeg kluba. Osim Boljevčana, bilo je klubova iz Švajcarske, Litvanije i drugih zemalja. Ovo je bilo prvo takmičenje u spoljnoj tehnici za klub Black Jocker. Nešto na šta se najviše pomosni jeste Svetsko prvenstvo u spoljnoj tehnici nadvlačenja konopca, održanom u Malmeu (Švedska) 2016. godine, gde su od 24 ekipa našli na dvadesetoj poziciji u kategoriji do 680 kilograma, dok su u kategoriji do 640 kilograma od 18 ekipa bili četrnaesti.

Na područiju Opštine Boljevac sprovdena su i školska takmičenja u ovom sportu, u osnovnim školama u Podgorcu, Sumrakovcu i Boljevcu. Najbolji sa ovih takmičenja našao se i na Sajmu sporta u Beogradu.

U toku ove godine Black Jocker učestvovao je na Svetski igrama u Poljskoj, gde su bili pozvani od strane Svetske Federaciji koja je prepoznala njihov trud i želju za uspehom, a uspeh je i usledio jer su upravo ovde osvojili drugo mesto, gde su između ostalih pobedili i domaćina, Poljsku.

U maju mesecu naredne 2018. godine naćiće se i na Internacionalnom takmičenju u Belgiji, gde se nadaju odličnom rezultatu. U reprezentaciji Srbije trenutno se nalazi sedmoro Boljevčana, odnosno članova kluba Blac Jocker, što je veliki uspeh, a šta je prepoznala i lokalna samouprava, te klub ima ogromnu podršku i sa njihove strane. Ovaj klub je i tri puta osvajao državno prvenstvo. Dragan Dobranović izrazio je želju za osnivanjem klubova i u Zaječaru, ali i u celoj Timočkoj krajini i istakao sopstvenu sreću i radost pri intoniranju himne Republike Srbije na takmičenjima.

Ukoliko želite da se bavite ovim sportom potrebne su vam patike koje se ne klizaju, pojas i dobra volja.

 

Foto: Tug of War Black Jocker Boljevac 

 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Prethodni članci

Leave a Comment