Božićna čestitka episkopa Ilariona

Čudesno je Božije milosrđe – Rodi nam se Hristos Spas! Svako rođenje je radost porodice, a Božić veselje neba i zemlje, anđela i ljudi.
Savremeni čovek treba stalno da se seća Hristovog života, rekao je Sv. vladika Nikolaj, i Njega samog – koji se rodio, radio, gladnio, žednio, radovao i tugovao. Njegov život bio je kao i naš danas – isprepletan radošću i žalošću. Evo, iz jasala Vitlejemskih Hristos Bogomladenac podseća nas da je svakodnevna plovidba po žitejskom moru i promenjivom vremenu privremena i da smo se zahvaljujući ljubavi Božijoj rodili za život večni. Kroz reči Sv. Serafima Virickog Gospod govori čoveku: ti si drag u očima mojima, bescen, i Ja sam te zavoleo… ti se nisi slučajno našao na svom mestu, to je baš ono mesto koje sam ti Ja namenio“ Hristos je među nama, danas kao Bogomladenac – i jeste i biće! Ove reči potvrđuje i Sv. Vasilije Veliki koji dodaje: Radi nas je Bog među ljudima, Logos postade telo i useli se u nas!
Rodivši se, podseća nas na novu i opet novu priliku da popravimo svoj život. Da svako od nas u svom zvanju i mestu raste, napreduje i postiče uspehe na ponos i slavu otadžbine i naše Svetosavske Crkve Pravoslavne! Da jaki pomogne nejakog, bogati siromašnog, da radom pobedimo tugu i lenjost, a molitvom iskušenja i neslogu. Da duhovno zagrlimo svakoga čoveka i poželimo mu obraćenje Bogu i večno spasenje u Carstvu Nebeskom. Stojeći vazda hrabro i smireno u pećini Vitlejemskoj kraj Novorođenog Hrista Naša smernost, sveštenstvo i monaštvo Eparhije timočke upućuje molitve Nebeskom Ocu da vaši lični susret sa Hristom, blagoverni narode Božji, bude susret bogonadahnute ljubavi i nežnosti i da korake svoje upravljate prema blagoslovima Gospodnjim, da se u vaša srca verom useli Hristos – Emanuil, a da se u vaše domove useli mir, radost, zdravlje i ljubav koja daje smisao našim životima i ukus svemu!
Želeći svima i Bogom blagoslovenu nastupajuću 2017. godinu pozdravljamo vas radosnim pozdravom: MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI!
+Episkop timočki
ILARION

 

Prethodni članci

Leave a Comment