Četvrtog festivalskog dana Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, na sceni zaječarskog teatra izvedena je predstava “Pinokio”

Četvrtog festivalskog dana 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, na sceni zaječarskog teatra izvedena je predstava “Pinokio” pozorišta „Bora Stanković” iz Vranja.

Tekst za predstavu napisali su Nađa Vasileva Kovačovska i Darko Kovačovski, koji je i režirao predstavu.

Deca su pomno pratila i aplauzom nagrađivala svaki segment ove, čak i za glumce na sceni, nesvakidašnje lutkarske predstave. Radi se o grand ginjol lutkama, gde je ustvari glumac lutka, tako što nosi masku, a koristi svoje telo.

Prema rečima glumice Kristine Janjić Stojanović (Pinokio), ona i njene kolege nisu se do sada sretali sa ovakvim lukarskim predstavama.

“Pinokio je nešto što mislim da vranjsko pozorište drugi put u svojoj istoriji radi. Reditelj Darko Kovačovski iz Sofije, inače poznat po lutkarskim predstavama, je radio sa nama. Susreli smo se sa nečim što do sada nismo imali prilike da radimo ni na akademiji, ni uopšte u Vranju. U pitanju su velike lutke, odnosno glave koje su na nama, a mi glumci smo lutke. Reditelj je želeo sve vreme da Pinokio bude izveden u jednoj cirkusko-klovnovskoj estetici. Dakle da bude izvedeno sve što je nepravilno u pozorištu. Stalno je govorio da baš ono što nije realno zapravo treba da radimo. Verovali smo mu, vodio nas je kroz sve to i mislim da je rezultat ispao baš kakav je on želeo da bude i dečici se dopalo”, rekla je Kristina.

Jelena Filipović (Lijanina), rekla je pored ostalog da je veliko zadovoljstvo raditi sa ljudima kao što su Darko Kovačovski i njegova žena Nađa, koja je radila scenografiju i kostime.

„Oni zajedno prave te maske. Zajedno su i pisali tekst i veliko je zadovoljstvo raditi sa ljudima koji su baš veliki profesionalci u svom poslu. Sa njima je lako. I kad nemate dodirne tačke s tim, kao što se mi nismo čak ni susreli ni gledali negde u pozorištu tu vrstu lutkarstva, oni su učinili da to ne deluje strašno i teško. Tako da je ovo jedno divno iskustvo i baš me zanima kako će predstava živeti jer smo imali samo premijeru, ovo izvođenje u Zaječaru je zapravo prva repriza.“

U predstavi još igraju: Bojan Jovanović, Žetica Dejanović, Marko Nikolić i Marko Petričević.

Prethodni članci