Članovi “Dečijeg centra“ nastavljaju da hodaju “U korak sa inkluzijom“

Nakon Srbije, Severne Makedonije, sa partnerima iz Hrvatske, Bugarske i Makedonije organizacija iz susednog Vidina „Fondacija podkrepa za realizacija’’ ugostila je “Dečji centar“ iz Zaječara, te pokazala niz dobrih praksi koje se realizuju u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Radionice, izložba, performans „Buđenje proleća“, projekcija filmova čiji su autori učesnici/ce projekta…samo su bile deo ovog susreta.

“U korak sa inkluzijom” (Catch up With the Inclusion) je projekat malog partnerstva u oviru programa Erasmus+. Partnerstvo obuhvata četiri organizacije: „Dečiji centar“ iz Zaječara (Srbija), Plesni kolektiv “Magija“ iz Rijeke (Hrvatska) koji radi u okviru Udruge osoba sa dječijom i celebralnom paralizom, Kulturen centar “Eureka” centar iz Skoplja (Severna Makedonija) i ‘’Fondaciju podkrepa za realizacija’’ iz Vidina (Bugarska). Fondacija Tempus, koja u Srbiji sprovodi program Erasmus+, zadužena je za praćenje aktivnosti. U toku 20 meseci, od aprila 2023. godine, do decembra 2024. godine, grupe mladih sa invaliditetom i volonteri/volonterke organizacija, putovaće na različite festivale i učestvovaće u umetničkim aktivnostima sa namerom da se široj publici približe umetnički kapaciteti i stvaralačke mogućnosti inkluzivnih praksi.

Opšti cilj projekta je unapređenje kvaliteta kulturnog i umetničkog života mladih sa invaliditetom kroz kreativno neformalno učenje, participaciju i mobilnost. Kroz zajednički rad želimo da smanjimo socijalnu distancu između mladih sa invaliditetom i mladih iz opšte populacije, obezbedimo ravnopravno učešće mladih sa invaliditetom, učinimo ih vidljivim i razvijemo kapacitete različitih aktera u lokalnim zajednicama za aktivnu inkluziju.

Prethodni članci