„Da se ne zaboravi“ – 25 godina od NATO bombardovanja

Pre 25 godina, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a. U cilju da se taj dan ne zaboravi, danas je u Zaječaru priređena manifestacija „Srcem protiv NATO agresije“.

Vojna akcija NATO-a koja je nosila zvanično ime „Saveznička snaga“ trajala je tačno 78 dana. Tokom ovog tragičnog perioda, u Srbiji su bombardovani vojni ciljevi, kasarne, postrojenja, ali i civilni objekti – bolnice, fabrike, mostovi, pruge, ostala infrastruktura, medijske kuće i predajnici, skladišta energenata.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO-a ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije, dok je ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca.

Manifestacija „Srcem protiv NATO agresije“ koja je i ove godine, četvrti put zaredom priređena u Zaječaru, u organizaciji Udruženja veterana Posebnih jedinica policije, uz podršku Nezavisnog sindikata policije KC Zaječar, ima za cilj sećanje na sve heroje koji su izgubili svoje živote braneći otadžbinu.

Manifestacija je počela minutom ćutanja i polaganjem venaca na spomen obeležje stradalim policijskim službenicima, ispred Policijske uprave u Zaječaru.

Pored pripadnika vojske, članova boračkih organizacija, cveće su položili i članovi porodica stradalih boraca.

Potom je, u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, usledilo služenje parastosa svim poginulim pripadnicima Odreda posebne jedinice policije na području Kosova i Metohije.

U zaječarskom pozorištu, otvorena je izložba slika pod nazivom „U zaštiti otadžbine“, na kojoj su prikazane fotografije pripadnika 36. i 86. odreda Posebnih jedinica policije u sprovođenju policijskih aktivnosti 1998. i 1999. godine na području Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije.

Otvaranju izložbe, pored pripadnika vojske i policije, prisustvovale su i brojne druge zvanice – predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, načelnik Zaječarskog upravnog okruga, Ustanove „Zoran Radmilović“ i mnogi drugi.

Ova manifestacija ima za cilj da se izrazi nacionalna solidarnost i da se podigne svest o posledicama koje su proizašle iz te vojne akcije. Takođe služi kao politički protest protiv politike NATO-a prema Srbiji i kao podsećanje na žrtve i štetu koja je nanesena zemlji tokom bombardovanja.

Prethodni članci