Dan grada Zaječara – 6. oktobar obeležen svečanom akademijom u zaječarskom pozorištu

Svečanom akademijom obeležen je Dan grada Zaječara – 6. oktobar, a ovom prilikom dodeljena su priznanja i nagrade pojedincima za postignute rezultate i zasluge.

Povodom Dana grada Zaječara svečana akdemija održana je u sali pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić koji je istakao da je za Dan grada izabran događaj koji nema ideološke i političke simbole u sebi, već mnogo veći duhovi značaj.

„Zahvaljujući našoj episkopiji, njihovom predlogu, i odbornici Skupštine grada izabrali su, za Dan grada izabrali događaj nešto što je sveto, koji nema ideološke i političke simbole u sebi, već mnogo veći značaj, duhovi značaj. Izabrali smo 6. oktobar, dan kada se pojavio lik Presvete Bogorice u kući nedaleko od Saborne crkve, postoje svedočanstva i to nije nešto imaginaro, već istina. Ovo treba da bude dan koji sa ponosom treba da slavimo“, poručio je Ničić.

Episkop timočki gospodin Ilarion, u ime Eparhije timočke, zahvalio se svima koji su usvojili predlog o Danu grada Zaječara.

„Zahvaljujem svima najiskrenije što je naš predlog usvojen, ali se zahvaljujem i onima koji su ovaj predlog videli iz neke druge perspektive. Dan javljanja Presvete Bogorodice nije bajka, nije izmišljotina, nije treptaj u vremenu, nego je trodnevno konkretno pojavljivanje svetlosnog lika Presvete Bogorodice u kući gde je 17 svedoka boravilo i molilo se. Onda su bili okrepljeni tom nebeskom projavom i jasnim znakom da je Presveta Bogorodica kao zaštitinica grada ovde i sa njima. Dali smo blagoslov da svako ko želi da se pokloni mestu javljanja Presvete Bogoridice, od večeras i u naredna tri dana, moći će da se neprestano čita i psaltir i Sveto pismo naizmenično“, rekao je vladika Ilarion.

Na svečanosti su uručena i priznanja dobitnicima najviših godišnjih nagrada.

Povelje za 2022. godinu, kao priznanje za postignute rezultate i podstrek za još veća zalaganja, dodeljene su: Vasiliju Stankoviću, Milici Radulović i Lazaru Jovanoviću – učenicima Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima u sviranju na harmonici. Povelja je uručena i Željani Nikolić – učenici Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru za postignute rezultate na takmičenjima i projektima iz engleskog jezika. Povelja je uručena i Nataliji Tanić – učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate u oblasti društvenih nauka; Tari Lazarević – učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz istorije; Petri Ninić – učenici Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima i projektima iz istorije i Marku Miloviću – učeniku Osnovne škole „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz fizike, matematike i informatike. Dobitnicima povelja dodeljene su i novčane nagrade u iznosu od 30.000 dinara.

„Srećna sam zbog nagrade. Ovu godinu ću pamtiti po mnogim uspesima, i što sam mogla da putujem u Italiju. Nastaviću i dalje da se trudim“, rekla je Željana Nikolić, dobitnica Povelje i učenica Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru.

Oktobarska nagrada Grada Zaječara za 2022. godinu, dodeljena je: Srđanu Pešiću iz Zvezdana, za postignute rezultate u oblasti sporta; Nenadu Petkoviću iz Vražogrnca, za postignute rezultate u očuvanju i negovanju narodnog stvaralaštva u oblasti kulture i Osnovnoj školi „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru, za doprinos razvoju obrazovanja. Dobitnicima Oktobarske nagrade grada Zaječara za 2022. godinu dodeljen je i novčani deo nagrade u iznosu od 75.000 dinara.

„Zahvaljujem se Gradu Zaječaru na velikoj podršci na takmičenjima, a ovogodišnja Oktobarska nagrada za postignute rezultate u oblasti sporta samo je kruna mog uspeha. Hvala i porodici koja je uvek uz mene, prijateljima i brojnim sponzorima, kao i teretani „Gym Xtreme“ iz Zaječara i Sportskom savezu grada Zajecara“, istakao je Srđan Pešić, bodibilder i dobitnik Oktobarske nagrade grada Zaječara za 2022. godinu.

„Nagrada kao nagrada predstavlja podstrek za dalji rad. Zahvaljujem se Gradskoj upravi Zaječar i gradonačelniku Ničiću na ovom priznanju, jer su prepoznali ono što je urađeno do sada. Nadam se da ću u daljem radu na još bolji način predstaviti i Grad Zaječar i Timočku Krajinu“, rekao je Nenad Petković, umetnički rukovodilac KUD-a „Sloga” Vražogrnac.

Nagrada Grada Zaječara “Svetozar Marković“ u 2022. godini, posthumno je dodeljena Tomislavu Mijoviću, književniku iz Zaječara, za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture.

Nagrada Grada Zaječara “Hajduk Veljko“ u 2022. godini, dodeljena je Saši Laliću, mlađem vodniku vatrogascu iz Zaječara i Andriji Trifunoviću, mlađem vodniku vatrogascu iz Zaječara, za nesebično angažovanje i učinjeni podvig prilikom spasavanja deteta koje je upalo u šaht.

„Osećaj je predivan, hvala svima koji su se založili da dobijemo ove nagrade, hvala gradonačelniku Zajčara i svima ostalima. Kolega i ja smo presrećni, u kontaktu smo sa dečakovom majkom, on nema nikakve posledici od tog događaja i to je najbitnije“, kaže vatrogasac Andrija Trifunović.

„Dobili smo zlatnu nagradu za hrabrost, ovo je već druga nagrada koju smo dobili u svom gradu i presrećni smo zbog toga“, rekao je Saša Lalić, vatrogasac.

Posthumno nagrada Grada Zaječara “Hajduk Veljko“ u 2022. godini dodeljena je i Ivanu Đurđevcu, mlađem vodniku policije iz Zaječara, za nesebično angažovanje i iskazanu hrabrost prilikom spasavanja ljudskih života. Dvadesetosmogodišnji policajac Ivan Đurđevac stradao je prilikom intervencije 28. marta 2022.

Dobitnicima Nagrade grada Zaječara “Hajduk Veljko”, kao i dobitniku Nagrade grada Zaječara “Svetozar Marković” za 2022. godinupripala je i novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara.

Nakon svečane akademije odigrana je predstava koju su pripremili nastavnik Stevan Jovanović, profesor Muzičke škole Stanoje Jovanović, učenici OŠ „Desanka Maksimović“ Zaječar, učenici zaječarske Gimnazije i glumci zaječarskog pozorišta, uz blagoslov vladike Ilariona i Eparhije timočke.

Pre svečane akademije, u foajeu zaječarskog pozorišta, otvorena je izložba slika dečijih radova u organizaciji Eparhije timočke i tom prilikom su nagrađeni najbolji.

Episkop timočki gospodin Ilarion poručio je ovom prilikom da stariji treba da se ugledaju na mlađe naraštaje.

Zaječar obeleževa 6. oktobar, Dan grada, dan kada se u jednoj porodičnoj kući, u čijem podrumu su se ljudi skrivali od metaka i bombi, u ulici Svetozara Markovića, nedaleko od Sabornog hrama, prilikom vođenja borbe za oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu 1944. godine, pojavio lik Presvete Bogorodice. Grad je 8. oktobra od strane jedinica Crvene armije konačno oslobođen. Ovih dana tim povodom u Zaječaru se održavaju i „Bogorodičini dani“, koji su počeli arhijerejskom liturgijom u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice. Liturgijskim sabranjem načalstvovao je preosvećeni Episkop timočki Ilarion.

U petak 7. oktobra, arhijerejska liturgija biće služena od 08:00 sati u Bogorodičnoj kući. U subotu 8. oktobra, od 08:00 sati, biti služena u Sabornoj crkvi, dok će parastos kod Krsta na Kraljevici biti služen od 10:30 sati.

Prethodni članci