Danas je Ognjena Marija, veruje se da se ne bi trebalo kupati u dubokim vodama

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija.

U crkvenom kalendaru ovaj dan nije obeležen crvenim slovom, ali se smatra „teškim“ praznikom, i veoma se poštuje, kao u crkvi tako i u narodu. Ovaj praznik posebno poštuju žene, tako da se ništa ne radi u polju, ni „na ruke“. Ognjena Marija bila je rodom iz Antiohije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana. Prema ovom prazniku postoji strahopoštovanje jer se veruje da Ognjena Marija, kao sestra Svetog Ilije kažnjava gromom. Naime, u narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u „ognjevite“ svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi. Veruje se i da ljudima, kojima se danas nešto zapali ili pregori Ognjena Marija šalje opomenu što su radili na praznik. U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na ovaj dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u „velikim vodama“. Vlada i verovanje da bi devojke trebalo danas poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa jer će on „zauvek gledati u njih kao u svoj odraz u ogledalu“. Ima porodica koji Ognjenu Mariju obeležavaju kao krsnu slavu.

Prethodni članci