Danas je Sveti Arhangel Gavrilo

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Sabora arhangela Gavrila, jednog od sedam velikih anđela serafima koji su učestvovali u stvaranju sveta.

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen „crvenim slovom“ u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva. U narodu je ovaj dan poznat i kao letnji Aranđelovdan, a tradicionalno se veruje da na današnji dan ne treba raditi, posebno ne teške fizičke poslove. Naš narod od davnina ovaj dan smatra i najboljim danom za novi početak.

Takođe, ustaljeno je verovanje da bi trebalo danas izgovoriti molitvu svetom Arhangelu Gavrilu, kako bi se zaštitili od nevolja i bolesti. Posebno se preporučuje da mu se mole nerotkinje. Na današnji dan slave se i pominju sva javljanja i čuda koja je u istoriji hrišćanske crkve učio arhanđel Gavril. Prvi put je slavljen na Svetoj Gori u IX veku, za vreme vladavine careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole Hrisoverga, jer se ovog dana pre hiljadu i sto godina u manastirskoj keliji u Kareji, javio i prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici. Kelija postoji i danas i smatraju je svetim mestima.

Gorešnjacima narod zove najtoplije dane u toku leta, kada vladaju najveće vrućine. U pirotskom kraju Gorešnjaci su dan Svetog Ćirila i dva dana posle, u južnom Pomoravlju, Gorešnjaci traju od 26. do 29. jula, ali u većini krajeva u ove dane se ubraja sedam dana koji padaju od Arhanđel Gavrila do Svetog Ilije. U te dane prete požari i paljevine, ne radi se u polju da usevi ne bi sagoreli od sunca, vinogradari ne ulaze u vinograde, žene tek uveče odlaze u baštu, a deci zabranjuju da se kupaju. Negde kažu da za vreme Gorešnjaka orlovi i ptice ne piju vodu i zato tužno pište u vazduhu. U nekim krajevima Srbije na Gorešnjake gledaju kao na drevna magijska bića koja žive u šumama i samo u ovom periodu, zbog vrućine, izleze odande i krenu prema potocima i rekama gde dave ljude ako ih zateknu tu.

Prethodni članci