Danas je Sveti Pantelejmon

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Pantelejmona (Svetog Panteliju). Pantelejmon znači svemilostivi. Veruje se da je zaštitnik svih koji mnogo putuju, odnosno onih kojima je „drum drugi dom“.

Sveti Svemilostivi Pantelejmon rodio se u Nikomidiji u IV veku naše ere. Bio je lekar i u ime Gospoda činio je razna isceliteljska čuda. Stradao je u vreme progona hrišćana, a za njegovu smrt vezana je legenda. Po toj legendi, posečen je ispod jedne masline, u trenutnku dok se Pantelejmon molio Bogu. Prvi udarac dželatove sekire pade na njegov vrat, ali odskoči kao da je udario u kamen. Sveti Pantelejmon mirno završi sa molitvom, pa onda reče dželatu „pokušaj sad“! Dželat tako uradi i pogubi ga. Najlepši hram posvećen ovom svetitelju nalazi se na Svetoj Gori. To je čuveni ruski manastir Pantelejmon, čiji je jedan od ktitora bio i srpski knez Lazar.

Za Svetog Panteliju narod tvrdi da je brat Svetog Ilije. Na njegov dan valja započeti poslove, a održavaju se svuda i veliki vašari. Najveći vašar je u Takovu gde se već prethodnog dana okupljaju ljudi koji dovode stoku na prodaju. Prodaju se kompletna oprema i sve što je potrebno oko stoke. Pravi stočni vašar. Ove godine, međutim, zbog pandemije izazvane koronavirusom i epidemiološke situacije u Srbiji, vašari i velika okupljanja izostaju.
Na Kosovu mnogi pravoslavci odlaze do mesta Meja, gde se okupe oko Draganovog vrela, koje se nalazi na nekadašnjem mestu stare crkve. Tu se mezi i pije sve u slavu Svetog Pantelije. Ovog dana je dobro krenuti na veliki put, jer je i sam svetac bio veliki putnik, a sada je njihov zaštitnik.

Prethodni članci