„Dečiji centar“ iz Zaječara realizuje DiscoverEU projekat „Priče sa ulice – street art i zanati“

„Dečiji centar“ iz Zaječara narednih dana realizuje DiscoverEU projekat „Priče sa ulice – street art i zanati“, uz podršku Fondacije Tempus.

Mladi iz Zaječara i Vršca započinju svoje putovanje 16. avgusta i obići će gradove u Češkoj, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji. Teme njihovih putovanja su ulična umetnost i održavanje starih zanata u uslovima standardizacije koju nameće proces globalizacije.

Prva grupa (srednjoškolke iz Zaječara) istražuje uličnu umetnost. U toku putovanja pripremiće različite forme prezentacije ulične umetnosti u evropskim gradovima (grafiti, ulični svirači, pantomimičari, ulični performansi, cirkuske veštine). Pored fotografija i video snimaka, grupa će snimiti i intervjue sa prolaznicima i izvođačima (muzičari, pantomimičari, cirkuski artisti). Cilj istraživanja je širenje svesti kod mladih o drugačijim mogućnostima oživljavanja gradskih prostora, o kreativnom korišćenju slobodnog vremena, o perspektivama uličnog aktivizma, o vizualima urbane kulture. Grupa će posetiti glavne gradove Češke, Nemačke, Holandije, Belgije i Francuske, kao i manje gradove u blizini.

Druga grupa (srednjoškolci/ke iz Vršca), planira da se bavi uticajem globalizacije na zanatske radnje i tradicionalnu proizvodnju u Evropi. Pitanjima globalizacije članice grupe su se bavile u istraživačkoj stanici Petnica. Globalizacija i standardizacija tržišta, nametnula je određene estetske i kvalitativne standarde proizvoda, koji guše originalnost i različitost. Tradicionalna proizvodnja i zanati mogu biti izvor prihoda čitavih porodica, turistički brend geografske regije i izvor novih poslovnih ideja i radnih mesta. Cilj putovanja je obilazak manjih, tradicionalnih proizvodnji i istraživanje (intervju, video i audio zapisi) načina na koji su se zanati adaptirali izazovima globalizacije i standardizacije. Grupa će posetiti Italiju, Francusku i Holandiju.

DiscoverEU inicijativa Evropske unije koja svim mladima od 18 godina, i to državljanima 27 država članica EU, Severne Makedonije i Srbije (od 2022. godine), pruža mogućnost odlaska na individualna ili grupna putovanja u druge evropske države vozom. DiscoverEU je postao deo Erazmus+ programa 2021. godine.

Odlaskom na putovanje u barem jednu drugu evropsku državu, mladi dobijaju priliku da uče o evropskoj raznolikosti i kulturnoj baštini, otkriju mogućnosti za buduće obrazovanje, unaprede svoje veštine i kompetencije, podstaknu međusobno povezivanje i međukulturni dijalog i osveste značaj očuvanja životne sredine.

U oviru ovih projekata, mladi, dobijaju sedmodnevnu putnu kartu (propusnicu), za korišćenje železničkog transporta, koja važi 30 dana, što je ujedno i maksimalno trajanje jednog DiscoverEU putovanja. Osim putne propusnice, mladima je na raspolaganju i individualna dnevna podrška za pokrivanje troškova života u maksimalnom trajanju od 21 dan.

Prethodni članci