Dodelom nagrada večeras je završen 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” večeras je završen 10. Međunarodni
pozorišni festival za decu “ZajeČAR”. Tročlani žiri u sastavu: Desimir Stanojević, predsednik, Nataša
Petrović i Ana Bretšnajder, članovi, doneo je odluku da nagrada za najbolju predstavu pripadne
Pozorištu lutaka Niš za predstavu ,,Legenda o mesečevoj princezi” , u režiji Davida Alića. Kako stoji u
obrazloženju žirija legenda je oživela u čarobnoj i suptilnoj igri niškog ansabla obogaćenoj upečatljivim
scenskim pokretom dajući nam ponovo veru u istinske ljudske vrednosti. Ljubav, poštovanje, iskrenost
samo su neke od plemenitih slojeva ove legende.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Marijanu Josipoviću, za ulogu Vuka u predstavi “Crvenkapica” glumcu Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca. U obrazloženju stoji da Marijanov vuk nije toliko strašan, koliko je simpatičan, ali je izuzetno preciznog scenskog pokreta i glasa.

Nagrada za najbolju glumicu ovog festivala ide u vešte ruke Margarite Kostuve iz državnog lutkarskog pozorišta Vidin iz Bugarske. Otkrivajući nam lepezu likova u „Princezi na zrnu graška“, Margarita nam je pokazala koliko mašta može da obogati glumačku igru u adaptaciji čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena.

Specijalna nagrada za doprinos razvoju kulturne saradnje između NR Kine i Republike Srbije dodeljena je Pozorišnoj trupi provincije Henan u Kini. Atešeu za kulturu Ambasade NR Kine u Beogradu Cui Jinglan direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić zahvalio je što je omogućila da potpuno besplatno kineska predstava gostuje u Zaječaru i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena i narednih godina. Đuričić je gospođi Cui Jinglan uručio bronzanu statuetu Zorana Radmilovića. Gospođa Cui Jinglan je zahvalila na poklonu i ukazanoj časti i izrazila zadovoljstvo što kineska predstava učestvuje na pozorišnom festivalu za decu i izrazila nadu da će publika u njoj uživati. Lutkarsku predstavu sastavljenu od 6 bajki Pozorišne trupe provincije Henan u NR Kini , koja je zvedena na sceni zaječarskog teatra, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom. Aplaudiranja je bilo i tokom predstave zbog bravura sa lutkama koje su izvodili kineski glumci. U predstavi igraju: Šen Junlong, Žao Fei, Kši Jingšja, Veng Ge, Žang Li, Li Fei, Feng Kšjaoji, Feng Aijuen, Gao Sen, Šen Žen i Cao Haoing.

Podsetimo, na festivalu je tokom 6 dana izvedeno 8 predstava za decu iz Srbije, Bugarske, Francuske
Hrvatske i Kine od kojih komad ,,Mačak u čizmama“ zaječarskog teatra nije bio u konkurenciji za nagrade. Jubilarni 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR” bio je izuzetno posećen i sve
predstave su odigrane u prepunoj sali zaječarskog teatra, tako da je u potpunosti ispunio očekivanja
publike.

Prethodni članci