Drugog dana 13. Pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR” odigrana predstava “Srebrni car”

Drugog dana 13. Pozorišnog festivala za decu “ZajeČAR” u prepunoj sali zaječarskog pozorišta odigrana je predstava Prvog prigradskog poorišta “Puls teatar” iz Lazarevca i Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva “Srebrni car”, u režiji Davida Alića.

U ovoj svevremenskoj, potpuno drugačijoj predstavi u odnosu na one koje su do sada zaječarski mališani imali priliku da vide, akcenat je na mimici i pokretima tela. Glumačka ekipa je sve prisutne večeras odvela na putovanje u davnu prošlost, negde oko samog početka stvaranja, u davno zaboravljen mitološki svet.

Glumica Anu Ćuk, u naslovnoj ulozi devojke Smiljane, najmlađu publiku vratila je u doba slovenske mitologije. U izjavi je naglasila da joj uz sjajnu ekipu nije bilo tako teško da igra bez teksta.

“Na samom početku ova predstava je imala tekst, ali radeći dva meseca na njoj, reditelj David Alić doneo je odluku da ipak ostane na mimici i pokretima tela. Predstava je bila pravi izazov za mene. Vraća nas u neko nama strano vreme sa kojim skoro niko od nas nije bio upoznat, tako da je bila prava avantura upoznati se sa raznovrsnim mitološkim bićima, što ste imali prilike da vidite na osnovu zahtevnih kostima. Sam lik Smiljane nosi poruku da se uvek treba žrtvovati za porodicu i nama drage, bitne ljude. Kako bi njena porodica preživela i dobila srebro, silazi u podzemni svet gde pristaje da se uda za Srebrnog kralja“, kazala je Ćuk.

Pored Ane Ćuk u predstavi igraju: Jelena Đorđević Mihailov, Jelena Cvijetić, Aleksandar Trmčić, Boba Stojimirović, Lazar Maksić, Uglješa Spasojević i Mihaela Stamenković.

Večeras je na programu predstava Pozorišta lutaka Niš “Nedostajanje”.

U subotu 22. aprila biće odigrana predstava pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja “Pinokio”.

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 23. aprila predviđen je dupli program. U 12:00 sati, na festivalskom repertoaru je predstava Udruženja Beo Tim Beograd “Veliki svet male Zoe”, dok će u večernjem terminu, u čast nagrađenih, biti izvedena premijera opere za decu „Crvenkapa“, zajednički projekat Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Sve večernje predstave počinju u 19:00 sati.

Prethodni članci