Episkop timočki Ilarion čestitao božićne praznike

Svima koji obeležavaju Badnji dan i Božić, 6. i 7. januara, Episkop timočki gospodin Ilarion čestitao je božićne praznike.

„Rođenje Tvoje, Hriste Bože naš, zasija svetu svetlost razuma,jer su njemu zahvaljujući poklonici zvezda od Zvezde naučili da se Tebi, Suncu pravde, klanjaju i da u Tebi Istok s visine poznaju. Gospode, slava Tebi. (Tropar na Božić, gl. 4.)

Rečima božićnog tropara Hristos Bogomladenac iz jasala vitlejemskih podseća nas da je svakodnevna plovidba po moru života neizvesna i maglovita, ali da smo zahvaljujući ljubavi Božjoj, i činjenici da se Bog radi nas i radi našeg spasenja rodio u ljudskom telu, u prilici da Ga upoznamo i proslavimo, i tako se i mi rodimo za život večni koji nam se nudi.

Hristos je među nama, danas kao Bogomladenac – i jeste i biće!

Ove reči potvrđuje i Sv. Vasilije Veliki koji dodaje: „Radi nas je Bog među ljudima, Logos postade telo i useli se u nas!“ Logos Božji postaje čovek, da bi smo se mi Njegovom ljubavlju, Krstom i Vaskrsenjem osveštali i obožili, i nasledili život večni, koji je realnost izvesnija od današnjeg dana.

Rođenjem Svojim Bogomladenac Hristos podseća nas opet na novu priliku da popravimo svoj život u skladu sa večnim zapovestima Božjim. Da zavolimo Boga čitavim svojim bićem, a bližnje kao sebe same. Da svako od nas u svome zvanju i mestu raste, napreduje i postiže uspehe na ponos i slavu otadžbine i naše Svetosavske Srpske Pravoslavne Crkve! Nanovo smo prizvani da jaki pomogne nejakog, bogati – siromašnog, zbrinuti i situirani – prognanog i izbeglog… Da vrednim radom pobedimo lenjivost i tugu, a molitvom iskušenja i neslogu. Da duhovno zagrlimo svakog čoveka i poželimo mu obraćenje Bogu i večno spasenje u Carstvu nebeskom.

Stojeći svagda hrabro i smireno u pećini vitlejemskoj kraj Novorođenog Hrista Bogomladenca Naša smernost sa celokupnim sveštenstvom i monaštvom Eparhije timočke upućuje molitve Ocu nebeskom da vaši lični susreti sa Hristom, draga braćo i sestre, dragi blagoverni narode i deco Božja, budu susreti bogonadahnute ljubavi i duhovne topline, da korake svoje upravljate prema blagoslovima Gospodnjim, da se Hristos Bogomladenac verom useli u srca vaša, i da se u vaše domove useli mir, radost, zdravlje, dugovečnost, a pre svega vera, nada i ljubav, koje daju smisao našim životima i postojanju!

Želeći svima i Bogom blagoslovenu nastupajuću 2023. godinu milosti Gospodnje,
pozdravljamo vas radosnim pozdravom:

MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI!!!“

+Episkop timočki
ILARION

Prethodni članci