Episkop timočki Ilarion služio Svetu arhijerejsku liturgiju u zaječarskom Sabornom hramu povodom 11. Nacionalne smotre Saveza izviđača Srbije

Povodom 11. Nacionalne smotre Saveza izviđača Srbije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u zaječarskom Sabornom hramu, u subotu 29. jula 2023.

Nacionalnoj Smotri izviđača prisustvovali su i generalni sekretar DESMOS-a Maher Sahlieh iz Palestine, starešina Saveza izviđača Srbije Gabrijel Ranković, te pravoslavni izviđači iz Izraela, Palestine, Egipta, Sirije, Rumunije, Crne Gore i Republike Srpske, koji su takođe učestvovali u evharstijskom sabranju.

Na Svetoj liturgiji Episkopu timočkom sasluživali su arhimandrit Jefrem iz Kuvajta (Antiohijska patrijaršija), arimandrit Kozma, protosinđel Simeon, protojerej mr Igor Ivković, jerej Srđan Vasilijevića i đakon Uroš Pamučar, a pojao je zaječarski crkveni hor. Liturgijsko slavlje bilo je posebno svečano budući da su na malom i velikom vhodu čtecirali izviđači iz hrišćanske pravoslavne zajednice Palestine, Kuvajta i Sirije. Takođe, “Simbol vere“ čitan je na srpskom i arapskom jeziku, dok je „Oče naš“ čitan na srpskom, arapskom i rumunskom jeziku.

Nakon otpusta liturgije, Preosvećeni vladika Ilarion obratio se vernicima.

„Poštovani i dragi učesnici 11. Smotre Saveza izviđača Srbije, dragi gosti i izviđači iz Palestine, Sirije, Egipta, Izraela, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, poštovani organizatori i pokrovitelji, dragi i verni narode srpski, svetosavski i Pravoslavni: Današnji Apostol nam donosi pouku ‘Ne budite nikome ništa dužni, osim da ljubite jedni druge, jer ko ljubi drugoga, ispunio je zakon’. Ova apostolska zapovest, kao i mnoge druge, jesu upravo posvedočeno Jevanđelje i približene ka vernom narodu reči samoga Gospoda našega Isusa Hrista. Ponavljajući ove i slične reči u svojim poslanicama, Sveti Apostoli nisu redukovali niti ukidali Božije zapovesti, već su kroz ovo naglašavanje i isticanje zapovesti o ljubavi utvrdili sve što su i primili od Gospoda. Zaista, ako znamo da je ljubav sveza savršenstva, onda ćemo i razumeti da je put do te i takve savršene duhovne ljubavi upravo put duhovnog i hrišćanskog, pravoslavnog, predanjskog i svetootačkog podviga, put žrtvene ljubavi i put samoodricanja“ poručio je, između ostalog, vladika Ilarion.

Blagodareći Biljani Ivković, profesorki engleskog jezika i supruzi oca Igora, arhipastirska beseda vladike Ilariona prevedena je na engleski jezik kako bi mogli da je razumeju svi prisutni gosti.

Nakon besede, gosti iz Kuvajta su Episkopu Ilarionu uručili poklon maramu i medalju Odreda izviđača Sv. Jovana Krstitelja, gosti iz Rumunije maramu njihovog odreda i značku u bojama rumunske zastave. Gosti iz Palestine su darivali sveto drvo masline. Isto tako, i drugi gosti su darivali Preosvećenog vladiku prigodnim izviđačkim darovima.

Posebna blagodarnost upućuna je protojereju mr Igoru Ivkoviću koji je, takođe, bio darivan od strane delegacija jer je kao deo organizacionog štaba Smotre, doprineo realizaciji ovog svečanog događaja.

Kasnije je vladika Ilarion ugostio starešine DESMOS-a i tom prilikom im uručio prigodne darove u znak sećanja na ovo praznično sabranje i malu Pedesetnicu.

Izvor: Eparhija timočka

Prethodni članci