Festival javne istorije – „Čemu još istorija?“

Prvi festival javne istorije u Srbiji, koji organizuje ‘’Dečiji centar’’ u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, biće održan u četvrtak i petak u Zaječaru.

Cilj Festivala je upoznavanje javnosti sa važnim ali zanemarenim istorijskim temama i promovisanje novog pristupa istoriji koji se temelji na kulturi mira, ravnopravnosti, demokratiji i solidarnosti. Otvaranje Festivala predviđeno je za četvrtak u 17 sati u dvorištu ‘’Dečijeg centra’’. Na početku će biti reči o zaboravljenoj heroini i antiratnoj aktivistkinji Nedi Božinović. Publika će potom razgovarati sa gostima Ljubicom Džakulom i Jašarom Murinom. Postavljajući pitanja dobiće odgovore kroz lične ispovesti i svedočenja gostiju, izbeglih i raseljenih lica iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije. Od 19 sati na Trgu oslobođenja sledi Art Karavan ‘’Inex cirkus teatra’’ iz Beograda, a zatim će biti izvedena koreodrama ‘’Čovek bez detinjstva’’, rađena po romanu ‘’Poslednji svedoci’’ za koji je Svetlana Aleksijevič 2015. godine dobila Nobelovu nagradu, kao i po romanu ‘’Semper idem’’ Đorđa Lebovica. U predstavi učestvuju članovi i članice “Dečijeg centra“ i Udruženja L-DOWN.

Drugog dana Festivala, u petak od 19 časova u dvorištu ‘’Dečijeg centra’’, poznati reper Marčelo razgovaraće sa publikom o muzici u kontekstu vremena i društvenim promenama koje su na nju uticale početkom devedesetih godina. Sledi promocija srednjoškolskog  benda ‘’Mobilizacija’’ i premijera filma ‘’Kao da je bilo nekad, kao da je bilo tu’’. Film opisuje vreme pre i posle Gitarijade 1991., da li je ta godina bila kraj jedne epohe, da li bi Zaječar danas bio grad roka da nije došlo do rata i da li je moguće vratiti smisao Gitarijadi? Ulaz na sve događaje je besplatan.

Prethodni članci