Festival Kulture Mladih Srbije u Knjaževcu od 15. do 22. avgusta

Godine 1951. grupa studenata iz Timočke Krajine došla je na ideju o organizovanju multikulturne smotre. Takva ideja ostvarena je 1962. godine kada su u dvorištu Gimnazije održane prve studentske igre na kojima je učestvovalo oo 300 studenata iz nekoliko gradova Timočkog i Niškog regiona. Godine 1966. smotra postaje republička i dobija naziv MUZIČKE IGRE STUDENATA SRBIJE a potom UMETNIČKE IGRE OMLADINE I STUDENATA SRBIJE. Počev od 1972. održava se pod nazivom FESTIVAL KULTURE MLADIH SRBIJE.

Festival kulture mladih Srbije je republički festival koji se održava u Knjaževcu. Poslednjih godina njegova standardna programska šema podrazumeva raspisivanje konkursa za umetničku fotografiju, pesničkog konkursa u saradnji sa drugim programom Radio Beograda, otvaranje reprezentativne likovne izložbe, večeri narodne, zabavne i rok muzike. Od početka organizovanja pa do 1984. godine festival traje kao takmičenje mladih stvaralaca u muzici, poeziji, pozorišnoj igri i umetničkoj fotografiji. Kada se posle više od četiri decenije pogled usmeri ka njegovim počecima može se s ponosom reći da su brojevi prikazanih programa, izvođača i gostiju najbolji pokazatelji značaja smotre. Više od 50.000 mladih stvaralaca predstavilo je do sada svoja umetnička ostvarenja. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu i Opština Knjaževac, a izvršni realizator smotre je Dom kulture Knjaževac.

Ove godine će jubilarni 60 FKMS biti održan od 15. do 22. avgusta. Pored raznovrsnog programa, biće održano i pesničko veče na kome će odabrani pesnici govoriti svoje stihove na finalnoj večeri, u nedelju 22. avgusta. Stručni žiri, koji ove godine čine Stana Dinić Skočajić, Sonja Milovanović i Obren Ristić, nakon finalne večeri, proglasiće najboljeg pesnika, kojem će biti uručena nagrada „Timočka lira“ za 2021. godinu.

PROGRAM:
15. i 16.8. – „Youth art network“, izložba radova nastalih na projektu, izložba fotografija, muzički program, nastup folklora, poezija i teatar – 20h, Trg ispred Doma kulture
17.8. – Detinjstvo Fest i Family maskenbal – 20h, Trg ispred Doma kulture
Koncert „Van Gogh“ – 22h, Gurgusovačka kula
18.8. – Film „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ – 21h, Gurgusovačka kula
19.8. – Filmski maraton za sve uzraste – 20h, Trg ispred Doma kulture
Koncert Ane Bekute – 22h, Gurgusovačka kula
20.8. – Emisija Radio Beograd 2 „Gutenbergov odgovor“ – 16h, Dom kulture
Koncert Aco Pejovića – 22h, Gurgusovačka kula
21.8. – Promocija knjige prošlogodišnjeg pobednika takmičenja „Timočka lira – 59. FKMS“ – 20h, Trg ispred Doma kulture
Koncert Riblje Čorbe – 22h, Gurgusovačka kula
22.8. – Pesničko veče „Timočka lira – 60. FKMS“ – 20h, Trg ispred Doma kulture

Prethodni članci