Film „Glumčina“ premijerno prikazan u Zaječaru

Zaječarska premijera dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću “Glumčina” održana je večeras u pozorištu koje nosi njegovo ime, u okviru pratećeg programa 30. „Zoranovih dana“. Film je rađen u produkciji „Siti grupe“ iz Niša, a koproducent je Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“. Saradnik na scenariju je Milan Caci Mihailović, a reditelj filma je Vladimir Ristić. Film “Glumčina” o velikom srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću koji je obeležio drugu polovinu 20. veka svojim jedinstvenim darom i ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpskog teatra i kinematografije, naišao je na odličan prijem kod publike koju je raznežio i oduševio. U filmu učestvuju: Milan Caci Mihailović, Selena Vicković, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Vladimir Đuričić, Bratislav Đorđević, Seka Sablić, Miloš Vešović, Zdravko Šotra, Goran Marković, Svetlana Bojković, Aljoša Vučković, Goran Sultanović, Novica Nikić, Milica Kralj i Ljuba Milunović.

Uoči projekcije filma, direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je podsetio  da smo prošle godine, povodom 35. godina od smrti Zorana Radmilovića zamolili Milana Cacija Mihailovića da u okviru svoje divne edicije „Uspomenar“ uradi i knjigu posvećenu baš Zoranu, što je on i uradio na najbolji mogući način.

„Krenuli smo i sa izradom predstave o Zoranu Radmiloviću, ali je Ivan Bekjarev  nažalost preminuo. Producent Oliver Paunović je došao sa odličnom idejom da uradimo i film o Zoranu, pročitavši knjigu „Uspomenar 4- Čarobnjak Radmilović“ autora Milana Cacija Mihailovića. Ja mu na tome zahvaljujem jer je film odličan i ima dug i uspešan put. Zatvorio je filmske susrete u Nišu, bio u još nekoliko gradova, prošle nedelje u Ateljeu 212, večeras ima zaječarsku premijeru i koliko čujem, biće i u Americi  i ko zna gde“. Za dopirinos u izradi filma i promociji našeg grada i pozorišta, direktor je uručio priznanja Milanu Caciju Mihailoviću, producentu filma Oliveru Paunoviću i reditelju filma Vladimiru Ristiću. „Sve ono što smo umeli i znali da kažemo rekli smo za ovaj film koji će, nadam se, ostati da živi mnogo dugo i posle svih nas“, rekao je Milan Caci Mihailović.

Producent filma Oliver Paunović je naglasio da mu ovo priznanje mnogo znači: „Ovo je deveti film u produkciji City grupa iz Niša. Mogu da kažem Zoran Radmilović opet živi i živeće večno. Hvala mojim kolegama, prijateljima koji su radili na ovom filmu. Veliko hvala Milanu Caciju Mihailoviću, jer da nije njega ne bi bilo ni ovog filma. Hvala reditelju Vladimiru Ristiću što je stvarno odradio jedan fenomenalan film. Hvala Zaječaru, zaječarskom pozorištu, ali još jednom najveće i veliko hvala glumčini Zoranu Radmiloviću“.

Drage Zaječarke i Zaječarci, velika je čast da budemo ovde pred vama večeras. Nadam se da će film opravdati sve ove nagrade. Zoran Radmilović je kao kometa koja se pojavi jednom u šezdeset i kusur godina. Živi bili. Vidimo se u nekom novom filmu“, rekao je reditelj filma „Glumčina“ Vladimir Ristić.

Promociji filma prisustvovao je episkop timočki gospodin Ilarion, rediteljka Milica Kralj, ćerka Petra Kralja koji je bio prijatelj i saradnik Zorana Radmilovića i sam ostavio veliki trag u srpskoj kulturi, kao i prijatelj i saradnik ovog festivala i Zaječara, Dragan Babić.

Prethodni članci