Folklorni ansambl „Zo-Ra” iz Zaječara uzeo učešće u snimanju „Srpskog kola”

Folklorni ansambl „Zo-Ra” iz Zaječara uzeo učešće u snimanju „Srpskog kola”

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film „Teslin narod” koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, „Optimistic film” je započeo novi dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo”.

U filmskoj radionici produkcije „Optimistic film” stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i „Optimistic film” u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom „Kolo”, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac” sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo”. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zaječara.

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal „Srpsko kolo”.

„Optimistic film” realizuje dokumentarni serijal „Srpsko kolo” od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Pirotu i Nišu, snimanje serijala nastavljeno je u gradu Zaječaru.

Folklorni ansambl „Zo-Ra” iz Zaječara, izvodio je više kola iz Zaječarskog kraja uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima iz ovog kraja, upotpunjen intervjuima stručnih i eminentnih lica grada Zaječara.

„Zaječar je grad u kome se spajaju i materijina i nematerijalna baština koje su priznate od UNESCO-a. Dakle, Feliks Romulijana je deo materijalne baštine a ’Srpsko kolo’ je deo nematerijalne baštine UNESCO-a i to je najbolji pokazatelj kako kultura i identitet jednog naroda mogu da budu vrednosti koje ćemo negovati radi nas, ali i sa ponosom pokazivati drugima. Ove vrednosti su podjednako važne kako za naš narod, tako i za ceo svet. Sa velikim ponosom i zadovoljstvom učestvujemo u nacionalnom projektu za dokumentarni serijal ’Srpsko kolo’”, kazao je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

„Ovo je serijal koji se čekao, jer se bavi očuvanjem kola kao jednog od najvećih blaga srpskog naroda”, rekao je Nenad Petković, umetnički rukovodilac Gradskog folklornog ansambla „Zo-Ra” iz Zaječara.

„Drago mi je da će Zaječar kroz tradicionalnu srpsku narodnu igru kolo, pokazati svoje vrednosti koje ga čine posebnim i jedinstvenim. Kolo kao jedinstvena celina i deo nematerijalne baštine i Feliks Romulijana kao deo materijalnog kulturnog nasleđa, će kroz serijal dočarati našu individualnost i prepoznatljivost. Bogata folklorna tradicija, deo lepote i specifičnosti narodnih kola, nošnje ovog kraja i velikog broja manifestacija, će dati poseban pečat ovom serijalu”, istakla je Dragana Gogić Rajković, direktor Turističke organizacije grada Zaječara.

„Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju. Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. ’Srpsko kolo’ je postalo deo UNESCO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal ’Srpsko kolo’ govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru”, poručio je reditelj i producent, dr Željko Mirković.

Prethodni članci