Frano Lasić ove nedelje u „Mojih 50“

Ove nedelje u emisiji „Mojih 50”, na Tempo Naxi radiju, biće Frano Lasić jugoslovenski, hrvatski glumac i pop pevač.
Slušajte svakog radnog dana u 18 sati. Opusti se i uživaj!
Tempo Naxi radio Zaječar 95,3 Mhz
Tempo Naxi radio Negotin i Bor 97,5 Mhz
http://www.exyuradio.net/radio-stanice/srbija/zajecar/tempo-naxi-radio.html

Rođen je u Rijeci, ali od malih nogu živi u Dubrovniku. Završio je Mašinski fakultet u Dubrovniku, ali se time nikada nije bavio. Još u srednjoj školi zainteresovao se za glumu i nastupao je u dubrovačkom pozorištu „Marin Držić”. Svoj prvi film Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića snimio je 1978. Nakon toga, odlučio je da se posveti glumi. Godine 1983, odlazi u SAD, gde je proveo sedam godina i završio produkciju i glumu. Nakon toga, kraće vreme je živeo u Engleskoj i u Beču.

U braku je sa umetnicom Milenom Lasić sa kojom ima sina i sa kojom živi u Beogradu. Iz prva dva braka ima troje dece, Janka, Linu i Luku. Strastveni je jedriličar i sa svojom decom često jedri. Voli i ronjenje i ostale sportove.

Igrao je u preko 55 filmova sa područja bivše Jugoslavije. Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu Kiklop reditelja Antuna Vrdoljaka iz 1982, koji je rađen po istoimenom romanu književnika Ranka Marinkovića. U njemu tumači lik pozorišnog kritičara Melkiora Tresića, anksioznog intelektualca koji se potuca po zagrebačkim ulicama i kafanama razmišljajući o svojoj sudbini uoči nadolazećeg vrtloga Drugog svetskog rata.

Početkom 2020. se očekuje premijera filma ”Elegija lovora” u kojoj Frano tumači glavnu ulogu. Ovo je debitantsko ostvarenje mladog režisera i scenariste iz Crne Gore, Dušana Kasalice. Glavnu žensku ulogu igra Savina Geršak.

Ostvario je i kratku ali zapaženu muzičku karijeru. Godine 1983, nastupa na Splitskom Festivalu zabavne muzike sa kompozicijom Đela Jusića Zagrljeni, koja je postala veliki hit. Njegova pesma Volim te budalo mala je takođe bila veliki hit i pobednica Zagrebfesta. Objavio je i LP „Frano Lasić”, na kojem se pored ovih hitova nalazi i pesma Dobro jutro.

Od 2015. u beogradskom Domu omladine, Frano, zajedno sa dalmatinskom klapom Smrika, održava već tradicionalne novogodišnje koncerte, a od 2019. i stanovnici Novog Sada mogu da uživaju u njihovom sjajnom izvođenju evergrin domaćih i stranih hitova. 2017. je sa Smrikom nastupio u Cadogan Hall u Londonu, gde je koncert imao humanitarni karakter.

Početkom 2000-ih, ostvario je zapažene uloge u telenovelama kao što su „Vila Marija”, „Obični ljudi” i „Zabranjena ljubav”. Takođe, igrao je i u vrlo popularnim serijama, kao što su ”Selo gori a baba se češlja”, ”Budva na pjenu od mora”, ”Zvezdara”, ”Bitange i princeze”, ”Beležnica profesora Miškovića”.

Prethodni članci