Grad Bor jedan od deset gradova u Srbiji koji je dobio sredstva za kupovinu stambenog prostora za povratnike po sporazumu o readmisiji

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije i načelnici deset opština, potpisali su u utorak Sporazum o saradnji za realizaciju projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja“ u iznosu od 193 hiljade evra.

Na Javni poziv, koji je raspisan početkom marta, prijavilo se 18 jedinica lokalne samouprave, a sredstva za realizaciju projekta su odobrena za njih deset – Kikinda, Kula, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica, Bor, Kraljevo, Novi Beograd, Obrenovac i Surdulica.

Grad Bor jedan je od deset gradova u Srbiji koji je dobio sredstva za kupovinu trajnog stambenog prostora za povratnike po sporazumu o readmisiji.

„Sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije potpisao sam ugovor o saradnji kojim će biti obezbeđena sredstva za poboljšanje uslova stanovanja za dve porodice. Ovo je još jedan korak u rešavanju problema izbegličke krize i mi ćemo kao Grad uvek pomagati u svim aktivnostima koje se tiču poboljšanja uslova života naših sugrađana, naročito kada su u pitanju oni koji se vraćaju u svoje domove nakon dugogodišnjeg izbeglištva“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Maksimalni iznos sredstava namenjenih za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, po jedinici lokalne samouprave, iznosi 4.528.925 dinara, a maksimalni iznos sredstava koji jedinica lokalne samouprave dodeljuje po porodičnom domaćinstvu je 1.509.641 dinar.

„Cilj ovog Projekta je da doprinese punoj društvenoj reintegraciji povratnika po sporazumu o readmisiji, obezbeđivanjem trajnog stambenog rešenja, uz pružanje podrške korisnicima Projekta u ostvarivanju drugih prava i usluga kroz upućivanje na druge mere i podršku. Nastojaćemo da pomognemo lokalnim samoupravama da se osnaže kako bi bolje služile svojim građanima i doprinele održivom razvoju svojih zajednica“, istakla je v.d. komesara Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da će ovim projektom koji traje do kraja jula stambeno biti zbrinuto ukupno 15 porodica povratnika po sporazumu o readmisiji. Pored stambenog zbrinjavanja, aktivnosti projekta su takođe usmerene na pružanje dodatne podrške povratnicima koja uključuje savetovanje i upućivanje na druge socio-ekonomske mere koje nude druge organizacije i partneri, kako bi se obezbedila sveobuhvatna i održiva integracija, te sprečila ponovna migracija.

U toku 2022. godine prema evidenciji Komesarijata za izbeglice i migracije, preko Kancelarije na aerodromu registrovano je ukupno 605 (86 porodica) lica povratnika po osnovu sporazumu o readmisiji.

Realizacija Projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja” je omogućena uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Direktorka Kancelarije GIZ u Srbiji, Daniela Funke, izjavila je da se povratnici suočavaju sa različitim izazovima, a jedan od najtežih je (ponovno) osnivanje domaćinstva. Aktivno angažovanje svih zainteresovanih strana od suštinskog je značaja za podršku najugroženijim kategorijama povratnika u skladu sa Sporazumom o readmisiji u socio-ekonomskoj reintegraciji pružanjem koordinacionog odgovora svih relevantnih nacionalnih institucija.

„Nemačka razvojna saradnja je bila i nastaviće da pruža punu podršku našim partnerima u Srbiji u obezbeđivanju mera reintegracije kako bi se poboljšao socio-ekonomski položaj povratnika, ali i drugih ugroženih grupa lokalnog stanovništva u riziku od mogućih migracija. KIRS kao ključni nacionalni autoritet u ovom pitanju može se osloniti na podršku GIZ-a u procesu postavljanja strateškog kursa“, istakla je Funke.

Globalni program „Migracije za razvoj“ (PME) deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koja promoviše održivu reintegraciju povratnika i ostanak u matičnoj zemlji stvaranjem mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj. Program u Srbiji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Prethodni članci