Grad Zaječar i PSS „Agroznanje”: Edukacija poljoprivrednika na terenu

U selu Gornja Bela Reka nadomak Zaječara održano je stručno predavanje za poljoprivredne proizvođače, koje je organizovao Grad Zaječar u saradnji sa PSS „Agroznanje”.

Predavanju je prisustvovalo tridesetak poljoprivrednika, a ispred grada prisutnima su se obratile Vesna Stanković, član Gradskog veća i Slavica Dželatović, direktor poljoprivredne stručne službe. Cilj predavanja bio je da se proizvođači što bolje informišu o mogućnostima i podsticajima koje Grad Zaječar nudi u ovoj godini, o potrebnoj dokumentaciji, uslovima i rokovima konkursa koji su u toku. Takođe, poljoprivrednici su dobili informacije o konkursima Ministarstva poljoprivrede, kao i o novinama u zaštiti useva od bolesti i štetočina. Predstavnici stručne službe upoznali su poljoprivrednike o proceduri i pravu na besplatnu analizu zemljišta, o uvođenju GPS praćenja parcela i predstojećim promenama koje se pripremaju u Ministarstvu poljoprivrede.

„Činjenica je da smo do sada za četiri godine uložili 36 miliona dinara u poljoprivredu i da je zahvaljujući podsticajima nabavljen veliki broj priključnih mašina i opreme za poljoprivredu, sertifikovanih sadnica, umatičenih grla goveda, ovaca i koza. Osnaživanjem malih proizvođača jačamo poljoprivredu celog kraja”, istakla je Stanković.

I ove godine Grad Zaječar nastavlja sa ulaganjima u poljoprivredu kroz konkurse koji su namenjeni jačanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava svih sela sa teritorije grada. U toku su četiri konkursa i to za nabavku poljoprivredne priključne mehanizacije i opreme, za kupovinu umatičenih grla junica, ovaca i koza, za opremu u pčelarstvu i za regresiranje osiguranja u poljoprivredi.

Izvor: zajecar.info

Prethodni članci