Grad Zaječar i Saborni hram obeležili slavu Malu Gospojinu, završen 8. Festival hrišćanske kulture

Slava Grada Zaječara i zaječarskog Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, obeležena je svečanim bogosluženjima.

U navečerje slave, 20. septembra 2023. godine, služeno je praznično večernje sa litijskim ophodom oko hrama u kom su učestvovali i pripadnici Vojske Republike Srbije.

Na dan slave, u četvrtak 21. septembra, evharistijsko slavlje predvodio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije timočke.

Prazničnu službu dodatno je ulepšalo pojanje hora „Melodi“ pod dirigentskim vođstvom Divne Ljubojević. Domaćin slave ove godine bio je Srđan Rubežić, šef kabineta gradonačelnika, dok će naredne godine to biti protonamesnik Marko Pajčin, zaječarski paroh.

Među brojnim vernicima, svetoj Liturgiji prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, Policijske uprave Zaječar i kulturnih institucija.

U arhipastirskoj besedi, vladika je čestitao vernom narodu današnji praznik, gradsku i hramovnu slavu, te je govorio o Presvetoj Bogomajci kao zaštitnici čitavog ljudskog roda. „Bogorodica je ona koja objedinjuje našu ljudsku prirodu sa ljubavlju i milošću Gospodnjom, sa prestolom Gospodnjim gde stoji stalno uzdignutih ruku u molitvi“, istakao je Episkop timočki. Njegovo Preosveštenstvo je, takođe, podučio vernike da je Presveta Bogorodica njihova brzopomoćnica i molitvena zastupnica pred Gospodom, ona koja ih čuje, štiti i voli.

„Znajući to, ne treba da budemo uplašeni već da se, čuvajući se od greha, radujemo Gospodu i Njegovoj Presvetoj Majci, da blagodarimo na daru ljubavi Njegove i da se trudimo da koračamo napred ka Carstvu nebeskom čija su nam vrata otvorena ljubavlju Božjom i molitvama Presvete Bogorodice“, zaključio je vladika Ilarion.

U porti Sabornog hrama, svečano je zatvoren osmi Festival hrišćanske kulture, a priređen je i završni koncert Festivala „Divna Ljubojević i Melodi“, u zaječarskom pozorištu.

Ujedno, sa 8. Festivalom hrišćanske kulture, u Zaječaru je održan i Festival duhovno-dokumentarnog filma. Poslednjeg dana Festivala duhovno-dokumentarnog filma, nagrade je dodelio predsednik žirija Filmskog dela festivala Njegovo Preosveštenstvo Episkop novobrdski g. Ilarion, vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog.

Film „Bože, osećam tvoje približavanje!“ dobio je nagradu za najbolju režiju, film „Čekajući Handkea“ dobio je nagradu za najbolju kameru. Nagrada za duhovnost na filmu pripala je filmu „Oganj“, dok je specijalnu nagradu Odbora Festivala dobio film „A Istok reka teče“. Posle projekcije najboljeg filma, koja je organizovana u Duhovno-misionarskom i kulturnom centru Eparhije timočke – „Gostoprimnici“, prisutnima se obratio Preosvećeni Episkop timočki Ilarion, a zatim je u čast završetka Festivala duhovno-dokumentarnog filma nastupio bend „Beltango“.

Izvor: Eparhija timočka

Prethodni članci