Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić održao sastanak sa predstavnikom NALED-a, Dušanom Vasiljevićem

Minulog petka je u salonu Gradske uprave gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima, održao sastanak sa predstavnikom Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED) Dušanom Vasiljevićem, konsultantom za ekonomska i pitanja dobre uprave.

Na sastanku je bilo reči o inicijativi NALEDA -a i Saveza pčelarskih oganizacija Srbije (SPOS) da grad Zaječar bude potpisnik Deklaracije o zaštiti pčela. Namera je da svi gradovi i opštine koje su potpisale i koji će potpisati Deklaraciju, istu promovišu putem sajta i društvenih mreža. Kako je najavljeno, uskoro će biti u funkciji interaktivna mapa zaprašivanja pčela, koja će sadržati podatke o periodu kada jedinice lokalnih samouprava vrše tretiranje komaraca, kao i podatke o načinu tretiranja i vrsti sredstva koje se koristi za tretiranje. SPOS i NALED imaju nameru da kroz informisanje javnosti o značaju očuvanja pčela, istaknu kao primere dobre prakse one gradove i opštine koji su se priključili Deklaraciji. Takođe, od strane Nacionalne alijanse za lokalni razvoj –NALED-a pokrenuta je inicijativa da grad Zaječar uđe u proces sertifikacije grada sa pozitivnom poslovnom klimom. Ideja je, kako je naglasio predstavnik NALEDA-a Dušan Vasiljević, da Zaječar bude deo Kluba koji određenim gradovima i opštinama obezbeđuje pogodnosti, ali i stvara nove mogućnosti, kako po pitanju uticaja na aktuelne reformske procese od značaja za jednu lokalnu samoupravu, tako i po pitanju dobijanja jasnih smernica o tome kako kreirati dobru poslovnu klimu. „Ideja je da sada mi biramo opštine i gradove koji zaslužuju sertifikat, a mi smatramo da je Zaječar među njima„, rekao je na sastanku Vasiljević.

Gradonačelnik Boško Ničić je izrazio zahvalnost, ali i zadovoljstvo što je Zaječar prepoznat kao grad sa pozitivnom poslovnom klimom, i naglasio da dosadašnji investitori već imaju reči hvale za službe koje su se brzo prilagođavale njihovim potrebama prilikom otvaranja pogona, kao i kvalitetom pruženih usluga i informacija. Program sertifikacije ima za cilj da poboljša saradnju svih onih aktera koji su uključeni u proces privlačenja i realizacije stranih investicija kao i da promoviše standarde koji stvaraju pozitivnu poslovnu klimu. Ovaj program će omogućiti gradovima i opštinama da kroz sertifikat pokažu potencijalnim investitorima da mogu da ponude zdravo okruženje koje pogoduje razvoju biznisa.

Izvor: zajecar.info

Prethodni članci