Humanitarna akcija „Mobilna klinika“ počela u Borskom okrugu

Humanitarna akcija „Mobilna klinika“ počela je u Boru, a biće sprovedena na području Borskog upravnog okruga u narednih 15 dana.

Akciju realizuju nevladine organizacije „Narodna diplomatija“ i „Ruska humanitarna misija“ sa predstavnicima lokalnih samouprava, a cilj je da borski lekari u saradnji sa ruskim lekarima pruže medicinsku pomoć građanima u Borskom upravnom okrugu.

Prvog dana akcije „Mobilna klinika“ bila je postavljena na platou ispred „Maksija“ u Boru, a svi zainteresovani građani bili su u prilici da obave besplatni lekarski pregled.

„Imamo već iskustva u sporvođenju ovakvih akcija, a pacijenti na licu mesta dolaze sa različitim pitanjima, nalazima i medicinskom dokumentacijom. U saradnji sa svojim srpskim kolegama pokušavamo da analiziramo sve ono što dobijamo kao informaciju i da ih na odgovarajući način posavetujemo, da im dajemo dalje preporuke gde mogu da se obrate i kako da poprave svoje zdravstveno stanje“, poručio je dr Viktor Belinski, anesteziolog i reanimatolog.

Prioritet će imati pacijenti koji nemaju zdravstveno osiguranje ili nemaju mogućnosti da dođu na preglede, ali i svi ostali građani Borskog okruga koji žele da obave pregled.

„Radiće se preventivni pregledi koji podrazumevaju pregled srca i pluća, merenje pritiska, EKG i glikemija ukoliko sve to bude potrebno. Preglede će obavljati ruski doktor i naš doktor specijalista urgentne medicine“, rekla je dr Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja u Boru.

Ovo je početak velike saradnje Rusije i Srbije u Boru.

„Bor kao grad spreman je da sa bratskim narodom Rusije realizuje veliki broj novih aktivnosti. Ovo je jedno veliko dešavanje za sve nas. Znamo da je zdravstveni sistem Srbije veoma organizovan, ali podrška sa strane nam je uvek dobrodošla“, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

„Nama je svaka pomoć dobrodošla i iskorisio bih priliku još jednom da im se zahvalim. Akcija će biti sprovedena u opštinama Majdanpek, Kladovo i Negotin i u Gradu Boru. Hvala vam još jednom“, kazao je Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga.

Predstavnici ambasade Ruske Federacije i „Ruske humanitarne misije na Balkanu“ ocenjuju da će se saradnja između dve prijateljske zemlje nastaviti i u narednom periodu i da će ova akcija biti veoma uspešna.

„Za nas je normalno i prirodno kada sarađujemo, jer i Rusija i Srbija se trude da zajednički nešto urade, a posebno nam je drago kada pomažemo običnim građanima. Građani su iz ovih delova Srbije dosta udaljeni od velikih medicinskih centara i verujem da će im ovo biti od velike koristi. Veliku zahvalnost dugujem rukovodstvu Grada Bora, jer smo ovde naišli na razumevanje i podršku“ rekao je Aleksandar Konanihin, prvi savetnik atašea za kulturu i humanitarna pitanja u ambasadi Ruske Federacije u Srbiji.

„Mi ćemo u toku ovih 15 dana pokušati da zajedničkim snagama ruskih i srpskih lekara dođemo do svakog stanovnika ovog regiona, do onih koji su nepokretni i onih koji nemaju zdravstveno osiguranje i da im pružimo mogućnost nekih osnovnih pregleda. Sve to radimo za dobrobit građana u ime prijateljstva ova dva bratska naroda. Nadam se da će ova akcija biti izuzetno uspešna“, kaže Branimir Nešić, izvršni direktor „Ruske humanitarne misije na Balkanu“.

Očekuje se da će u narednim danima biti obavljeno između 600 i 700 pregleda, a nakon Bora pregledi će biti organizovani u centru sela Zlot, u subotu 16. jula, od 08:00 do 15:00 sati. „Mobilna klinika“ na području grada Bora biće ponovo od 24 do 28. jula.

Prethodni članci