IN MEMORIAM: Grujica Gruja Prvulović (1949-2024)

Juče je u zaječarskoj bolnici iznenada preminuo Grujica Gruja Prvulović, dugogodišnji fudbalski poslenik, bivši sekretar Timoka, Puteva, Radničkog iz Lubnice, a potom više od dve decenije, sve do odlaska u penziju, sekretar GFS Zaječar. Bio je više nego odličan poznavalac fudbalskih propisa, bez dileme, među najboljima u FS Srbije, u ravni sa legendarnim sekretarom Nikolom Jockovićem, kao i Jovanom Marjanovićem, sada generalnim sekretarom FS RIS.

Popularni Gruja više od 50 godina je bio u fudbalu. Počeo je kao fudbaler u nekoliko nižerazrednih klubova, a potom je decenijama radio kao sekretar u mnogim zaječarskim  klubovima i u Opštinskom fudbalskom savezu Zaječar.

Govorio je Gruja, pre nekoliko godina, da se umorio od umnog rada, kao i da su godine učinile svoje, pa je odlučio da se povuče a da mesto ustupi mlađima. Registrovao je do tada nekoliko hiljada fudbalera, od opštinske lige Zaječar, pa sve do Prve lige, u kojoj se tada nadmetao Fudbalski klub Timok. I ništa mu nije bilo teško, Radio je svoj posao savesno i sa velikom ljubavlju, sve u interesu klubova, igrača i fudbala u celini. U vreme prelaznih rokova zvali su ga često kući ponekada i u pola noći, da dođe u kancelariju, kako bi registrovao nekog igrača, dao im neki važan i potreban dokumenat i Propise FSS.

Gruja Prvulović je nekoliko godina bio i delegat u Okružnoj ligi Zaječar.   Mogao je da napreduje jer je imao znanje i potencijal i za našu elitu, ali zbog obaveza u klubovima, a potom i u savezu, nije mogao i želeo da radi na dva koloseka. 

Kao penzioner Gruja je redovno išao da gleda utakmice, pre svega Timoka, koji je svim Zaječarcima u srcu. Gledao je i mečeve Kablova, Radničkog u Lubnici, Puteva i klubove Opštinskih liga. Govorio je da neće da se odvoji od fudbala dokle god ga noge budu nosile. Naravno,  bio je posvećen i svojoj supruzi Valentini, koju je neizmerno voleo, kao i ona njega. Svaki dan  mu je bio ispunjen i protkan ljubavlju prema porodici, fudbalu i iskrenim prijateljima, kojih je radeći u fudbalu, imao mnogo, širom Srbije.

Svojevremeno o  Grujici Prvuloviću biranim rečima je govori Dragiša Bogdanović Gile, njegov najbolji drug, prijatelj u fudbalu i van fudbala:

-Gruju poznajem preko 60 godina. Zaista u prste je poznavao fudbalske propise. U pola noći da ga pitaš nešto u vezi toga, odgovarao je odmah, kao iz topa. Marljiv je, vredan, voli pre svega fudbal, ništa mu nije bilo teško, svima je pomogao, dao savet, usmerio, uputio na pravu adresu. Sve je radio sa velikom ljubavlju, mirno, staloženo i promišljeno. Zato i nije grešio u ovom odgovornom poslu. Svaka mu čast. 

Opelo će se obaviti na Starom groblju u Zaječaru od 11 do 13 časova, a sahrana će biti na Novom groblju u 13 sati.

Grujinim odlaskom Zaječar gubi jednog velikog čoveka i sportskog poslenika koji je ostavio dubok trag u fudbalu. Zbogom druže, prijatelju, saradniče, ljudino… Neka ti je laka zemlja.

Novica Petković 
Foto: Novica Petković

Prethodni članci