IV Međunarodni festival folklora ,,Zlatno kolo“ Od 20. do 23. avgusta 2018. godine u Boru

Ustanova ,,Centar za kulturu grada  Bora” organizuje četvrti  po redu Međunarodni Festival folklora “Zlatno kolo” u Boru, od 20. do 23. avgusta 2018. godine. Na ovom već tradicionalnom  Festivalu nastupiće:  Ansambl folklornog plesa  ,,Rossiyanochka“ – Rusija , KUD ,,Lovćenac“ iz Lovćenca – R. Srbija, FA ,,Karanovac“ iz Kraljeva – R.Srbija, Corporación Folclórica Amanecer Colombiano – Kolumbija, , kao i domaćin KUD ,,Bor” iz Bora – R. Srbija. Defile učesnika predviđen je za  utorak, 21. avgust 2018. godine u 18:00 sati, na gradskom šetalištu u ulici Moše pijade, a nastupi će biti 21. i 22. avgusta 2018. godine od 18:30 sati u Amfiteatru Doma kulture.
Organizator Festivala: Ustanova ,,Centar za kulturu grada Bora“
Pokrovitelj Festivala: Grad Bor
Ansambl folklornog plesa  ,,Rossiyanochka “ iz Rusije nastao je 1990. godine. Za 28 godina ansambl je od male grupe postao veliki plesni tim sa mnogo profesionalnih kvaliteta.  Ansambl čine oko 200 ljudi starosti od 7 do 30 godina. Ansambl folklornog plesa  ,,Rossiyanochka“  sa imao velike uspehe u najvećim gradovima Rusije,a  bio je i na turneji u  SAD, Kini, Indiji, Islandu, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Švajcarskoj, Poljskoj i drugim zemljama.  ,, Rossiyanochka“   je višestruki nosilac  Grand prix međunarodnih i nacionalnih takmičenja. Na  repertoaru ansambla je više od 70 igara i plesova. To su igre i  plesovi iz  različitih regiona Rusije, ali i  sveta. Vođe ansambla su  Nadezhda i  Aleksander Nosikhiny.
Kulturno-umetničko društvo ”Petar Petrović Njegoš” iz Lovćenca, broji oko 150 članova raspoređenih u 4 kategorije najmlađa, srednja grupa, izvođački i veteranski sastav.  Ovo kulturno-umetničko društvo je postojalo od  davnina, obnovljeno je  2008. godine, a sa sobom je nosilo  cilj da poveća aktivnost, borbenost i ljubav prema narodnoj igri. Učesnici smo mnoštva festivala, humanitarnih koncerata, kulturnih, sportskih i javnih manifestacija kako  u zemlji tako i van nje. Po prvi put je ove godine uspešno organizovan međunarodni festival folklornih veteranskih grupa i udruženja, brojao je preko 150 učesnika. Ovo kulturno-umetničko društvo  iako je u srcu Bačke sačuvao je tradiciju, kulturu, igru i običaje naroda koji ga je naselio davne 1945. godine kolonizacijom iz Crne Gore. Na festivalu će izvesti prvog dana koreografija Crne Gore, a drugog dana Vrsutu i splet crnogorskih pesama.
Društvo ,,La Corporación Folclórica AMANECER COLOMBIANO“ iz Kolubijeosnovanio je 1986. godine u opštini Soacha (Cundinamarca) od strane nastavnika Alirio Gamba Idarraga, psihologa po profesiji, ali umetnika (plesača, istraživača i koreografa)  koji je uvek bio pod uticajem duboke ljubavi prema kulturi  zemlje Kolubije. Rad društva  počinje grupom dece i mladih koji žele da se obučavaju kao  umetnici, približavajući ih  tradiciji u cilju postizanja multiplikatora i urednika vrednih kreativnih procesa za kolumbiske izvođačke umetnosti; projektovanje grupe kao organizacije specijalizovane za prikazivanje nacionalne kulture na pozornici kroz tradicionalni ples. Trenutno, La Corporacion Folclorica AMANACER COLOMBIANO je po upravom gospodina Giovanni Quimbayo i a koreografa Aura Cortes.
Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ iz Bora osnovano je 25.marta 1945.godine, a od 1994.godine kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ radi u sastavu Ustanove ,,Centra za kulturu opštine Bor“. Njega sačinjavaju: ansambl narodnih igara i pesama  (prvi igrački ansambl – 40 izvođača. Repertoar obuhvata 12 koreografija igara naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, uglavnom postavke Branka Markovića)
– drugi ansambl- grupa polaznika starijeg uzrasta priprema se za prvi igrački ansambl; učenje osnovnih termina i elemenata folklora, ova grupa stiče saznanja o etnološkom poreklu i značenju folklornog sadržaja),  dečiji folklorni ansambl (dve grupe – dečiji izvođački ansambl broji 50 članova i grupa polaznika mlađeg uzrasta koji pohađaju probe i ovladavaju prvim elementima folklora),  grupa pevača, narodni orkestar.  Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ danas čuvar je tradicije duge šezdeset godina i baštinik najznačajnijih tekovina njegovih prethodnika; u domenu afirmacije lokalnog stvaralaštva i autentične narodne kulture, u pogledu edukacije i vaspitanja svojih članova, u pogledu saradnje sa srodnim društvima u zemlji i van nje, razmene iskustava i uspostavljanja trajnih veza, Kulturno – umetničko društvo ,,Bor“ ne odriče se svoje društvene i kulturne misije. Umetnički rukovodilac KUD ,,Bor“ je Dragan Petrović.
Folklorni ansambl ,,Karanovac” iz Kraljeva osnovan je 2010 godine, i kroz pesmu i igru prezentuje i trudi se da bude najbolji pripovedač tradicije i običaja, misionar mira, dobrih odnosa, tolerancije, graditelji prijateljstava sa narodima svih kontinenata. Čuvar je tradicije, autentične narodne kulture. FA ,,Karanovac“  broji 400 članova i ima odličnu saradnju sa mnogim gradskim Ustanovama. FA ,,Karanovac „ je učesnik na  mnogobrojnim festivalima kako u zemlji tako i u inostranstvu, a koliko su uspešni u onome čime se bave svedoče i brojne nagrade i priznanja . Umetnički rukovodilac FA ,,Karanovac“ iz Kraljeva je Marko Ljubojević.

 

Prethodni članci