Izložba „U glavnoj ulozi“ Miodraga Tabačkog u Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru

Nije preterano reći da je srpski scenograf, kostimograf, univerzitetski profesor i akademik SANU, Miodrag Tabački, najveći scenograf i kostimograf južnoslovenskog područja, s obzirom na to da se radi o autoru preko 300 scenografija i 100 kostimografija za dramske, baletske, operske i lutkarske predstave, ovenčanim brojnim, čak višestrukim priznanjima iz oblasti scenskih umetnosti. Zaječarci i njihovi gosti u vreme pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića“ imaju privilegiju da nakon Beograda, pogledaju izložbu „U glavnoj ulozi“ Miodraga Tabačkog priređenu u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, povodom njegovog izbora za člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložba je, kako to na svečanom otvaranju reče direktor zaječarskog Narodnog muzeja Vujadin Milošević, epilog odlične saradnje muzeja i zaječarskog pozorišta. „Veliko mi je zadovoljstvo što smo na neki način i mi uzeli učešće u najvećem pozorišnom festivalu u zemlji, na „Danima Zorana Radmilovića“. Velika zahvalnost Vladimiru Đuričiću zbog sveopšte pomoći i velika zahvalnost gospodinu Tabačkom što postoji“ kazao je Vujadin Milošević dodajući da je Tabački jedan od najvećih velikana pozorišta u onome čime se bavi.

Miodrag Tabački, arhitetkta, scenograf, umetnik, dugogodišnji matični i gostujući profesor sa katedre Univerziteta umetnosti na meridijanima širom sveta, u biografiji ima i odrednicu u Svetskoj enciklopediji umetnosti spektakla druge polovine 20. veka, kao jedini srpski umetnik. O Tabačkom i izložbi „U glavnoj ulozi“ govorila je istoričarka umetnosti Marija Simonović. „Izložbu koju možete ovde da vidite čini 50 panoa na kojima su predstavljeni najznačajniji rezultati tog 50-godišnjeg rada. Kažem najznačajniji rezultati jer je jako teško na 50 panoa smestiti stvaralački opus koji čini više od 300 scenografija i više od 100 kostima koje je tokom svoje karijere Tabački uradio za pozorišta u Srbiji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Svaki pano predstavlja jednu godinu njegovog stvaralaštva i tu su prikazane fotografije gde možete da vidite proces njegovog rada, ali i dokumentaciju vezanu za njegovu pedagošku i izlagačku delatnost i njegovo učešće na simpozijumima širom inostranstva. Naravno i nagrade i priznanjaBrojnoj publici u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru obratio se i direktor zaječarskog teatra, Vladimir Đuričić.

„Meni je ostalo samo da kažem da smo na pravom putu, jer ovakav reprezentativan skup u ovoj galeriji nije skoro viđen, ali biće ih sve više jer imamo mladog, vrlog direktora sa puno ideja koga je i Bog pogledao, budući da se mnogo toga dešava u Zaječaru i muzeju, kao što je novi vizitorski centar na Feliks Romulijani koji je velika stvar za čitavu Srbiju, ne samo za Zaječar. Zahvaljujem se gospodinu Tabačkom što je svojim prisustvom i ovom izložbom uveličao naš festival posvećen jednom velikanu i rekao bih od jednog velikana drugom velikanu. Rekao je da ne želi puno da priča jer njegova dela o njemu govore. A mi bi veoma voleli da ga na proleće vidimo sa njegovim predavanjem, nekim drugim povodom, ovde u našem Zaječaru na istoku Srbije. Hvala vam na ovom divnom daru Zaječaru i našem festivalu“ – rekao je Vladimir Đuričić koji je akademiku Miodragu Tabačkom ovom prilikom uručio plaketu za doprinos kulturi i statuetu Zorana Radmilovića, da ga seća na ovaj dan.

Prethodni članci