Izložba unikatnih plakata Ljubisava Milunovića, slikara Ateljea 212

U okviru pratećeg programa 32. Festivala „Dani Zorana Radmillovića“ sinoć je otvorena Izložba unikatnih plakata Ljubisava Milunovića, slikara Ateljea 212. Otvaranjem izložbe u galeriji pozorišnog muzeja, napravljena je divna uvertira u prvo festivalsko veče 32. Dana Zorana Radmilovića. Izložbu je otvorila istoričar umetnosti Marija Simonović, koja je rekla da joj je čast da večeras bude na Festivalu , koji ona kao i svi Zaječarci doživljava kao poseban praznik.

,,Srećna sam što večeras otvaram izložbu unikatnih plakata Ljubisava Milunovića. Da je druga prilika u pitanju, verovatno bih rekla akademskog slikara , ali s obzirom da ovu izložbu otvaramo pod okriljem festivala koji je posvećen čuvenom izvođaču glumačkih radova, mislim da je prigodnije da kažem da je ovo izložba izvođača slikarskih radova Ateljea 212, gospodina Ljubisava Milunovića.
Postavka obuhvata 20 pozorišnih plakata . Oni predstavljaju vizuelni sažetak razvitka pozorišnog plakata, koji je od svog nastanka evoluirao od parčeta papira obaveštajne prirode, preko svedočanstva o događaju koji promoviše, do autentičnog autorskog izraza. Postupak koji koristi Milunović, dakle rukom oblikovana reč i slika, početkom 19.veka kada se javljaju prvi pozorišni plakati, bio je jedini način da se uspostavi dijalog i privuče gledalac. U savremenom kontekstu, takav postupak, pretvoren je u unikatno autorsko delo. Međutim, ono što je važno naglasiti jeste da Milunović tom autentičnošću ne samo da ne oduzima već gotovo strateški prati osnovne funkcije plakata kao forme. On tako svojim plakatima nagoveštava duh i sadržaj pozorišnog komada koji najavljuje, neguje pozorišne kuće koje predstavlja i ostavlja ne samo dokumentarni već i umetnički trag o predstavi koju promoviše .“-rekla je na otvaranju izložbe Marija Simonović.

Ljubisav Milunović rođen je 1948 godine u Ljubavi, opština Kruševac. Fakulet likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Mladena Srbinovića. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Njegova dela se nalaze u eminentnim privatnim domaćim i stranim kolekcijama. Do sada je imao 16 samostalnih i 36 grupnih izložbi. Učesnik je brojnih humanitarnih akcija i likovnih kolonija. Živi i radi u Beogradu. Postavka unikatnih plakata Ljubisava Milunovića može se razgledati u zaječarskom pozorišnom muzeju do 24.oktobra.

Prethodni članci