Izviđači iz Liona posetili Zaječar

Šestočlana ekipa izviđača, mladi studenti iz grada Liona u Francuskoj ove nedelje bili su gosti Odreda izviđača “Đorđe Simeonović“ u Zaječaru.

Pored izviđača, gostima iz Liona punu pažnju i gostoprimstvo pružili su aktivisti Crvenog krsta Zaječar. Tokom ove sedmice, volonoteri Crvenog krsta Zaječar, Sara Stojčić i Dušan Stojadinović potrudli su se da svoje vršnjake upoznaju sa kulturnim, istorijskim, verskim i sportskim, znamenitostima grada Zaječara, pa su gostima predstavili gradski muzej, Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“, Crkvu rođenja Presvete Bogorodice i Sportsko rekretaivni centar “Popova plaža“ i Kraljevicu.

Francuski izviđači dali su veliki doprinos humanitarnom radu Crvenog krsta, tako što su sa volonterima učestvovali u pripremi i organizaciji redovne nedeljne akcije dobrovoljnog davalaštva krvi. Učestvovali su i u akciji podele pomoći korisnicima narodne kuhinje, koju su prikupili zatvorenici Okružnog zatvora u Zaječaru, a u prostorijama Crvenog krsta sortirali su polovnu garderobu prikupljenu od građana.

U saradnji sa Gradskom upravom učestvovali su u obeležavanju Svetskog dana mladih.

Gosti nisu krili oduševljenje za iskazano gostoprimstvo i različite društvene sadržaje koje nudi gradska sredina, a tokom boravka mladih Lionaca iznedrila su se i nova poznanstva i prijateljstva. Volonteri Crvenog krsta Zaječar Sara Stojčić i Dušan Stojadinović navode da im je bila velika čast i zadovoljstvo da svojim vršnjacima predstave grad Zaječar u punom svetlu, a mladim Lioncima poželeli su “bon voyage“ i skorašnje viđanje.

Prethodni članci