Javni konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za porodične kuće u Boru do 17. maja

Krajnji rok za prijavu na Javni konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za porodične kuće u Boru je do 17. maja 2022. 

Prema rečima gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića ovo je prava prilika za Borane da iskoriste finansijska sredstva i da se prijave, jer s obzirom na slab odziv, mesta ima dovoljno za još dvadesetak zainteresovanih sugrađana.

„Ima dovoljno finansijskih sredstava. Odziv je trenutno mali, tako da ima još dovoljno mesta za sve koji žele da konkurišu. Očigledno da ova svetska i geopolitička kriza su uticale na ekonomsku situciju i kod naših sugrađana, ali moram da podsetim da je ovo dobra prilika i treba se uključiti u ovaj program. Potrebno je 70.000 dinara po kilovat/času, a maksimum je šest kilovata predviđeno, to znači 420.000 dinara za šest kilovata. Projekat je tako definisan da Grad Bor i država učestvuju sa 50% i fizička lica sa 50% finansija. Pozivam sve sugrađane da se jave i da iskoriste ovu mogućnost, a 17. maj je poslednji datum kada sugrađani mogu da se prijave, za sada postoji desetak sugrađana koji su aplicirali i ima mesta za još dvadesetak sugrađana”, istakao je Milikić.

Milikić je podsetio da je Grad Bor u 2022. godini odvojio sredstva za subvenciju za energetsku efikasnost stolarije i fasade, a nakon Gradskog veća biće objavljen Javni poziv za izvođače radova, a najkasnije do mesec i po dana i Javni poziv za sugrađane.

„Zaista i ovu pomoć grada i države treba građani da prihvate kako bi dobili finansijska sredstva u iznosu od 50% za zamenu stolarije i uređenje fasade. Mi sada kao Grad vodimo računa i razmišljamo vrlo odgovorno za narednu grejnu sezonu kada je u pitanju ’Toplana’ i trudimo se da već sada obezbedimo dovoljnu količinu energenata. Cene su neverovatno porasle u odnosu na 2020. godinu, kao što je cena uglja tri puta porasla na tržištu. Bez obzira što su cene energenata porasle, mi nismo menjali cenu grejanja i to pokazuje da vrlo odgovorno vodimo ovu oblast. Grad Bor je intervenisao iz budžeta kako cena grejanja ne bi bila promenjena. Upravo zbog promene cena energenata na tržištu treba da razmišljamo o energetskoj efikasnosti i da ljudi iskoriste ove projekte i apliciraju za sredstva”, zaključio je Milikić.

Što se tiče ugradnje solarnih panela, projektom je predviđeno da grad i država sufinasiraju polovinu vrednosti ugradnje, a ostatak građani. Takođe, objekti na kojima će biti ugrađeni solarni paneli treba da ispune određene uslove, poručio je Igor Janković, član Gradskog veća u Boru.

„Ovo je jedna pametna investicija koja će građanima doneti niz benefita, a između ostalog, i uštedu u računima za struju. Svakako je ne manje bitno i taj prelazak na obnovljive izvore energije kako bi očuvali i životnu sredinu. Grad i Ministarstvo subvencionišu do šest kilovata jačine solarnih panela. Prva vrednost maksimuma investicija je 50 odsto od ukupne investicije sa PDV-om, odnosno 420.000 dinara. Druga vrednost se dobija množenjem jačine solarnih panela sa 70.000 dinara sa PDV-om. Građani uz prijavni obrazac 1 koji podnose, imaju i niz dokumentacije kojom definišu da ispunjavaju uslove Javnim pozivom – pravilnikom. Potrebno je da je osoba koja aplicira vlasnik objekta ili ukoliko nije vlasnik potrebna je saglasnost vlasnika, a osoba koja konkuriše mora biti prijavljena na adresi. Takođe, osoba koja aplicira mora da ima vlasništvo nad brojilom ili da je nosilac prava nad brojilom. Što se tiče samog objekta, objekat mora da ispunjava jedan od četiri uslova, a to su: da je izgrađen pre donošenja propisa o izgradnji objekta, da objekat ima građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak, da ima dobijenu dozvolu kroz postupak legalizacije ili da objekat ima rešenje o ozakonjenju ili da je započet proces ozakonjenja”, rekao je Janković.

Janković je dodao da nakon 17. maja, komisija će pregledati svu prispelu dokumentaciju i izaći na teren i obići sve građane koji su konkurisali i utvrdiće se rang lista na osnovu četiri kriterijuma.

„Svaki kriterijum nosi određeni broj poena. Prvi kriterijum je izgled spoljašnjeg zida objekta, drugi kriterijum je izgled stolarije, treći je primarni način grejanja domaćinstva, a četvrti je K faktor koji se dobija merenjem površine objekta sa brojem prijavljenih osoba na toj adresi. Što se tiče prijavljenih osoba na određenoj adresi za punoletne osobe potrebna je kopija lične karte kako bi dokazali da žive na određenoj adresi, a za maloletne kopija zdravstvene knjižice”, kaže Janković.

Za sufinansiranje ugradnje solarnih panela iz budžeta Grada Bora izdvojeno je pet miliona dinara i još toliko je izdvojilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prethodni članci