Katolički vernici danas proslavljaju Uskrs

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve danas proslavljaju najveći hrišćanski praznik – uskrsnuće Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Hrišćani koji poštuju Uskrs obično označavaju nedelju pre njega Velikom sedmicom, koja u zapadnom hrišćanstvu počinje na Cveti, čime se obeležava Isusov ulazak u Jerusalim. Sedmica uključuje Veliku sredu, na kojoj se oplakuje izdaja Isusa, a sadrži i dane Vaskršnjeg trodnevlja, uključujući Veliki četvrtak, sećanje na Veliku i Tajnu večeru, kao i Veliki petak, sećanje na raspeće i smrt Isusa i Veliku subotu.

Današnji praznik katolički vernici započinju odlaskom na svečanu službu, koja podseća da je Isus Hrist, Mesija, koji se ovaplotio od Duha Svetoga i deve Marije i postao čovek, došao u ovozemaljski život da bi svojom žrtvom na krstu spasio sav ljudski rod od greha. Potom je uskrsao iz mrtvih.

Kao i pravoslavni, katolički praznici okupljaju porodice. Uskrs je za katoličke zajednice i vernike središte čitave liturgijske godine. Kako se slavi u proleće, i samo novo godišnje doba simbol je ponovnog stvaranja, a svrha mu je dati ljudima hrabrost i nadu za još jednu godinu. Povodom ovog praznika neguju se brojni običaji od uskršnjih vatri, procesija (crkvene povorke – litije) s pokorničkim karakterom na veliki petak, do bojenja i urkrašavanja jaja i darivanja jajima uz uskršnja veselja i igre.

Za Uskrs, svuda je uobičajeno bojenje jaja, prvenstveno u crvenu boju, koja predstavlja simbol novog života.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Uz bogatu trpezu okuplja se porodica, kreće u zabavnu potragu za skrivenim jajima, negde se nadmeću za najjače.

Prethodni članci